De Spellenhoek

Koplopers en Dwarsliggers

Auteur: Chislaine van den Bulk, Uitgever: Giuocos, Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**4 uitgever: Giuocos auteur: Chislaine van den Bulk Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: 75 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (januari 2010)

De Spellenhoek bedankt Giuoco voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

Koplopers & Dwarsliggers

De beoordelingBEKORINGSFAKTOR: 3 SPELMATERIAAL:4 BEGINNERS?:5 GEVORDERDEN?:3 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:4 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:3 STRATEGIE/GELUK:4


TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Koplopers en Dwarsliggers nu op Bol.com

Het spel van nieuwkomer op spellengebied Chislaine van den Bulk was in 2008 winnaar van de spelontwerpwedstrijd van Ducosim. In 2009 werd het daadwerkelijk uitgebracht en groots gepromoot met onder andere het spel zelf spelen bij het reizen per spoor!

Iedere speler heeft een spoorwegmaatschappij met 3 treinen. Deze dienen passagiers door heel Nederland te vervoeren. De passagiers kunnen alle kanten op willen. De ene van Zuid-Limburg richting Amsterdam en andersom. Meerdere treinen laten rijden kan dan wel handig zijn. Tijdens het spel heeft iedere speler 5 actiepunten te besteden. Dit kan zijn voor het bouwen van treinstellen, het rijden over baanvakken of bijvoorbeeld het spelen van verstoringskaarten. De verstoringskaarten zijn een leuk onderdeel van het spel waar je andere spelers mee dwars kan zitten. Na 20 dan wel 25 beurten wordt gekeken wie de meeste passagiers op zijn juiste bestemming heeft gebracht.

**[]Totaalcijfer: 4 ** De eerste gedachte die bij mij opkwam toen ik het speelbord zag was dat het erg leek op de kaart van Nederland zoals die een jaar of 25 geleden nog gebruikt werden op de basisschool bij de lessen aardrijkskunde. Dit betekent dan wel weer dat het een heel realistisch bord is. De routes van de NS lopen goed. Het is een aardig spel dat de gevorderde speler minder zal aanspreken (ook met de tactische variant) maar voor familiespelers zeker een prima spel is.