De Spellenhoek

Auteur: Uwe Rosenberg, Uitgever: 999 Games., Aantal spelers: 1 tot 4, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Voor de poorten v **

**uitgever: 999 Games. auteur: Uwe Rosenberg Aantal spelers: 1 tot 4 Speelduur: ca.60 -- 120 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (september 2010)

De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::

an | De beoordeling (kie Loyang**

{width="217" height="299"}

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en * Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? {width="15" height="14"} Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk* * ***TOTAAL **

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Loyang nu op Bol.com

In Loyang in het oude China waren de lokale boeren de drijvende kracht achter de economische vooruitgang. Ze zaaiden hun velden vol met vele groenten, bedreven ruilhandel in de stad zelf en konden de groenten aan de vele passanten goed verkopen. Ook waren er diverse ambtenaren en vaklieden die hun bijstonden. Zo bleef Loyang groeien en bloeien. De welvarendste boeren konden zich het veroorloven zich vooruit te bewegen op het Pad der Welvaart.

[]Materialen: 237 diverse gekleurde groenten (graan, pompoenen, bieten, kolen, bonen en prei), 36 eigen akker kaarten, 70 actiekaarten, 4 pakhuiskaarten, 4 overzichtskaarten en 6 leningkaarten, 14 tevredenheidsfiches, 24 kleine munten, 14 grote munten, de spelregels en 4 T-vormige speelborden.

[]Speltype: kaarten kiezen, uitspelen van kaarten, productie en verkoop van grondstoffen

**[]Speluitleg:**In het begin heeft iedere speler 10 yuan, een stapel met eigen akkers, een beschermde akker, een pakhuis, een overzichtskaart, een scorespoor op het speelbord met ook een lokale winkel erop en een scorepion. Het spel verloopt over 9 ronden die ieder uit 3 fasen bestaan. Het start met een oogstfase. Daarna volgt de kaartfase en het eindigt met een actiefase.

Oogstfase: Iedere speler draait van zijn stapel een nieuwe akker open. Van elk van  zijn beplante akkers (in het begin is dat alleen de beschermde akker) oogst hij 1 groente. Deze gaan voorlopig naar het pakhuis. Is de akker volledig uitgeput, dan wordt deze afgelegd. Aan de beschermde akker is ook te zien hoeveel ronden er nog te spelen zijn.

Kaartfase: In alle ronden - behalve de eerste aangezien er dan nog geen aflegstapel is -  worden de kaarten van de open aflegstapel door de gedekte stapel actiekaarten geschud. Iedere speler krijgt 4 kaarten op hand.

Met deze vier kaarten bepaalt iedere speler welke kaarten hij in de binnenplaats zal leggen. Uiteindelijk houdt iedere speler namelijk 1 kaart uit eigen hand en 1 kaart van de binnenplaats om aan zijn speelbord te leggen. Spelers hebben iedere keer dat ze aan de beurt zijn de keuze uit of het plaatsen van een kaart in de binnenplaats of het nemen van 1 kaart uit zijn hand en 1 van de binnenplaats. Resterende handkaarten komen in de binnenplaats en de kaartfase is hiermee voorbij voor de betreffende speler.

Speluitleg: Als er nog maar 1 speler over is moet deze direct zijn twee kaarten kiezen (hand- en binnenplaatskaart). Deze speler krijgt ook de grote startspelerschijf. De één na laatste (bij 3 of 4 spelers) krijgt de kleine. De overgebleven kaarten vormen de open aflegstapel, deze mag nog niet door de gedekte stapel geschud worden.

Actiefase: In deze fase zijn er verschillende acties uit te voeren door de spelers. De mogelijkheden zijn: lege akkers beplanten, groente kopen, groente verkopen, ruilen in een eigen marktkraam, dienaren gebruiken, aan vaste en eenmalige klanten leveren en een dubbelkaart kopen.

Bij een dubbelkaart trekt een speler 2 kaarten van de gedekte stapel actiekaarten. Het grootste aantal kaarten dat hij heeft liggen in zijn rij marktkramen of dienaren bepaalt hoeveel hij voor de 2 kaarten moet betalen. Als de speler allebei de 2 kaarten besluit te houden dan moeten ze onder elkaar op het bord gelegd worden. De 2e kaart wordt pas zichtbaar en actief zodra de 1e benut wordt.

Aan het einde van de actiefase worden overgebleven groenten bewaard in het eigen pakhuis en mogen de spelers punten op het Pad der Welvaart kopen. De 1e stap kost altijd 1 yuan, de volgende stap kost het getal op het veld waar de speler daarna op belandt.

[]Speelduur:: De doos vermeldt 60-120 minuten. Op den duur zal 120 minuten (zeker met 4 spelers) wellicht haalbaar zijn maar ga er voorlopig maar van uit dat het langer zal duren.

[]Integratie van het thema: Goed. Er zit een logische volgorde in het spel. Eerst een akker, dan groenten groeien en oogsten en daarna leveren aan de klanten. En die kunnen boos worden als er niet geleverd wordt.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen1 speler - 4  2 spelers - 5     3 spelers - 5 4 spelers - 4

[]Herspeelbaarheid: 4, Het is iedere keer weer een (zeer mooie) rekenopgave. Wel of niet steeds 1 yuan te weinig voor die volgende stap....

[]Spelerinteractie: 3, Laag. Er is onder andere interactie bij bepaalde dienaren zodat bijvoorbeeld de markt van een andere speler gebruikt kan worden.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, De winkelprijs ligt rond de 40 euro. De kwaliteit van de stukken is dik in orde.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 5 **Met dit spel staat er een vrolijk gekleurde doos in huis die er zeer mooi uitziet.

**[]SPELMATERIAAL: 5 **Prima spelmateriaal. De handleiding is goed geschreven en de speelstukken voelen ook degelijk aan. Jammer is wel dat als de doos geopend wordt er behalve de speelstukken ook redelijk veel lege ruimte is....

[]BEGINNERS?: 5 Beginnende spelers zullen vermoedelijk toch wel moeite hebben met de verschillende soorten dienaren. Voor gevorderde spelers is het de eerste keren ook al wat verwarrend.

[]GEVORDERDEN?: 5 Gevorderde spelers kunnen hier lekker bij doordenken.

SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: 5 Dit spel zie ik mij binnenkort nog wel spelen, dus het spelplezier is er.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 **Op de langere duur zal het zeker nog wel gespeeld worden, alleen de frequentie zal wel lager gaan liggen.

[]STRATEGIE/GELUK: 4 Je moet wel wat geluk hebben met de kaarten die er komen te liggen op tafel maar uiteindelijk kan je het zelf flink sturen.

**[]Mijn cijfer = 5

Eindcijfer =** **5 **Loyang ziet er super uit. Het is een stuk sneller opgezet dan zijn grote broer Agricola en dat is toch wel erg fijn. Een mooi spel dat zeker met twee personen heel erg goed speelt.

::: {.aside}