De Spellenhoek

Auteur: Stefan Feld, Uitgever: Ravensburger, Aantal spelers: 2 tot 5, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Notre Dame ** uitgever: Ravensburger auteur: Stefan Feld Aantal spelers: 2 tot 5 Speelduur: ca 45-75 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (juni 2008)

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

:::

| De beoordeling (kie

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en {width="15" height="14"} Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? * Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk {width="15" height="14"} TOTAAL *

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Notredame nu op Bol.com

Introductie: Parijs in de 14e eeuw. De spelers zijn welvarende en machtige inwoners van Parijs. Met behulp van actiekaarten worden invloedsstenen in hun wijken geplaatst waarmee geld, nieuwe invloedsstenen en prestigepunten worden verdiend. Belangrijke burgers kunnen worden omgekocht voor extra voordelen. Wel is het zeer aan te bevelen om de rattenplaag te beteugelen, anders gaat dit ten koste van de verdiende prestigepunten.

Materialen: 5 spelborden, 3 kaartjes van de Notre Dame (een driehoek, vierkant en vijfhoek), 45 actiekaarten, 15 personenkaarten, 70 invloedsstenen (blokjes), 5 zwarte stenen (rattenstenen), 5 spelfiguren, 5 koetsen, 1 klokkenluider (startspelerfiguur), 20 boodschappenfiches, 25 geldmunten en 84 prestigefiches

**Speltype:**bordspel, kaarten uitspelen, kaarten doorgeven

Speluitleg: Afhankelijk van het aantal personen wordt het spelbord opgebouwd. De wijken worden rondom het kaartje van de Notre Dame geplaatst (zie de afbeeldingen in de handleiding). Iedere speler krijgt 4 invloedsstenen in zijn kleur, een rattensteen, een vertrouweling, een koets, 9 actiekaarten en 4 boodschappenfiches die in de eigen wijk geplaatst worden. Ook krijg je drie geldstukken.

Het spel verloopt over drie rondes die zelf ook in drie delen verdeeld zijn. Iedere ronde (in totaal drie rondes x drie delen= 9) verloopt het spel in vijf fases. Eerst worden er personenkaarten opengedraaid. Dit zijn de personen die je later kunt omkopen. Fase twee bestaat uit het doorgeven van twee van je actiekaarten. Zodra je drie verschillend gekleurde actiekaarten hebt bekijk je welke twee je er gaat uitvoeren in deze ronde. Beginnend bij de startspeler speelt iedere speler om en om een actiekaart uit (Fase drie).De derde actiekaart wordt niet uitgevoerd maar samen met de tweede actiekaart ongezien afgelegd.

Met het uitspelen van een actiekaart wordt er een van de blokjes uit de eigen voorraad in het betreffende deel van de eigen wijk, dan wel in de Notre Dame geplaatst. Door het plaatsen mag je een actie uitvoeren. Hierbij verkrijg je overwinningspunten, blokjes, geld, mag je verder reizen met je koets of kies je voor extra bescherming tegen de ratten. Hoe meer blokjes zich in hetzelfde gedeelte bevinden, hoe meer het oplevert. Bijvoorbeeld: bij de bank levert 1 blokje slechts 1 muntstuk op. Een volgende keer nog een blokje erbij levert er al 2 op.

De vierde fase in een ronde heeft betrekking op de drie open liggende personenkaarten. Tegen betaling van één muntstuk mag één van deze personen omgekocht worden. De actie die erop staat wordt dan uitgevoerd. Dezelfde persoon mag door meerdere spelers worden omgekocht.

In de laatste (vijfde) fase van een ronde wordt de epidemiegraad bepaalt. De rattensteen (op het spoor met cijfers 0 tot en met 9) wordt zoveel plekken verplaatst als er ratten op de kaarten van de openliggende personenkaarten staan (de ratten worden bij elkaar opgeteld). Indien er blokjes staan in het hospitaal (een deel van de wijk) mag het aantal blokjes van de epidemiegraad afgetrokken worden. Hierdoor kan het zelfs zijn dat je stappen achteruit gaat op het rattenspoor.

Over de 9 heengaan op het rattenspoor heeft nare gevolgen.  Er moeten dan door de betreffende speler 2 overwinningspunten ingeleverd worden en moet er een blokje uit de wijk weggehaald worden. Het blokje moet uit het gedeelte komen waar zich de meeste blokjes bevinden en wordt naar de algemene voorraad verplaatst.

Aan het einde van iedere ronde (na het neerleggen van de eerste drie actiekaarten) wordt de startspelerfiguur doorgegeven en worden er nieuwe personenkaarten omgedraaid. Aan het einde van iedere derde ronde (zodra je actiekaarten op zijn) wordt de Notre Dame afgerekend (punten worden verdeeld over de aanwezige blokjes), worden de bruine personenkaarten opnieuw geschud en worden de actiekaarten aan de juiste speler teruggegeven. Zo is men klaar voor de volgende ronde.

Aan het einde van de laatste ronde (na 3 x 3 rondes) telt iedereen zijn puntenaantal. Degene met de meeste overwinningspunten heeft het spel gewonnen en is ereburger van Parijs!

[]Speelduur:: Dit spel speel je volgens de doos in 120 minuten. Dit kan er voor zorgen dat veel mensen van te voren al afhaken. Met spelers die het spel al kennen is dit best in een klein uur te spelen.

[]Integratie van het thema: Laag. Het is een leuk spel maar ik heb niet het gevoel dat ik echt ratten aan het bestrijden ben of een invloedrijke burger van Parijs ben

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 3 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen2 spelers - **4 **3 spelers - 4 4 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid:,***5 *** Het spel is snel opgezet en duurt niet al te lang. Ook is het spel steeds anders vanwege de kaarten die je doorgegeven krijgt. Dit speel je graag nog een keer.

[]Spelerinteractie: 3 Elkaar in de weg zitten is hier niet het voornaamste punt.Op vele manieren zijn punten te verkrijgen zodat iedereen een kans heeft.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5 De winkelprijs ligt zo rond de 30 euro. Mooie speelstukken in een mooie doos. Een prima prijs voor een prima spel.

[]**BEKORINGSFAKTOR:5 **De Notre Dame ziet er prachtig uit op de doos. De personages zijn met veel details getekend.

[]**SPELMATERIAAL:5 **Het spelmateriaal is prima verzorgd, de bordjes met de wijken zijn van stevige kwaliteit en de kaarten zijn ook overzichtelijk. De puntenfiches hadden wat leuker en groter gekund.

[]BEGINNERS?: 3 Voor een beginnende speler is dit wellicht te lastig. Met behulp van iemand die het spel al eerder gespeeld heeft zal het wel gaan. Na een eerste keer spelen gaat het al snel veel beter.

[]GEVORDERDEN?: 4 De gevorderde speler zal er veel plezier aan beleven maar er vanwege de lage interactie toch eerder op uitgekeken zijn

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 Er zijn veel mogelijkheden om punten te vergaren, het spel duurt niet al te lang en het rattenspoor is een leuk element in het spel.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **4 **Op de lange termijn heeft dit spel genoeg om nog vaker gespeeld te worden.

[]STRATEGIE/GELUK: 3 In dit spel ben je deels afhankelijk van de kaarten die je van andere spelers toebedeeld krijgt. Dit maakt wel dat het spel iedere keer anders is.

[]Mijn cijfer = 4  ----------------------------- Eindcijfer = 4 Doordat je afhankelijk bent van de kaarten die je krijgt is het spel meer geluksafhankelijk. Niet iedere gevorderde speler vindt dat fijn. Ook is er weinig interactie. Aan de positieve kant is het doorgeefsysteem erg grappig, ziet het spel er erg goed uit en is het ook leuk speelbaar met twee personen..

::: {.aside}