Pantheon
Liefhebbers van dit spel houden ook van
- Voor tussendoor: Codenames
- Interactie en nadenken: Azul
- Met z'n tweetjes: Patchwork
- Must-have kaartspel: Dominion
- Voor familie met diepgang: Ticket to Ride
- Mag niet ontbreken: Catan
**4 uitgever: 999 Games auteur: Michael Tummelhofer Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: 60-90 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar
** Review door Leonie (november 2011)
De Spellenhoek bedankt 999 Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar! :::
Pantheon
De beoordelingBEKORINGSFAKTOR: 3 SPELMATERIAAL:5 BEGINNERS?:3 GEVORDERDEN?:4 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:4 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:3 STRATEGIE/GELUK:3
TOTAAL***
Ga naar dit spel op Spellink.nl
Het Pantheon is de plek waar de spelers tijdens verschillende tijdperken waarin iedere keer een ander volk in opkomst is, in de gunst proberen te geraken van de diverse goden en halfgoden die er huishouden en zoveel mogelijk pilaren te bouwen. De spelers maken letterlijk en figuurlijk grote stappen op het bord in de race voor de mooiste plekjes. .
Materialen: per spelerskleur 12 pilaren, 12 voeten en 1 scorepion, 1 speelbord, 1 grote voet, 1 tempel, 8 volkenfiches, 32 offertegels, 40 buitfiches, 40 godentegels, 21 halfgoden, 50/100 score fiches, 6 bonusfiches, 75 actiekaarten, 7 speciale geldkaarten, 8 volkenkaarten, 1 buidel en 4 overzichtskaarten
**Speltype:**strategisch, routes aanleggen, handkaarten benutten
Speluitleg: Pantheon verloopt over 6 tijdperken. In ieder tijdperk is er een ander volk in opkomst. Daar begint het spel mee. Welk volk het is, bepaalt waar op het bord de spelers dat tijdperk mogen bouwen. De volgorde van de volken staat niet vast en welke er komen ook niet aangezien er 8 zijn voor 6 tijdperken. Ook heeft ieder volk een speciale eigenschap die voor iedere speler van toepassing is. Dit kan zijn bijvoorbeeld zijn het aanvullen of juist beperken van je handkaarten tot een maximaal aantal.
De volgende fase in ieder tijdperk is de actiefase waarin spelers één actie mogen kiezen. Ze hebben dan de keuze uit verplaatsen, kopen, godenfiches kopen door offeren en 3 actiekaarten nemen.
Verplaatsen Iedere speler heeft in het begin van het spel slechts 3 pilaren en 4 houten voeten ter beschikking. Als een speler de actie verplaatsen kiest krijgt hij de grote voet en mag hij een extra voet op het bord plaatsen zonder daar een kaart voor nodig te hebben. Met behulp van een verplaatsingskaart (actiekaart met voeten erop afgebeeld) mogen er nog meer stappen genomen worden.
Dit verplaatsen moet in eerste instantie vanuit de tempel van het volk in dat tijdperk beginnen en stappen moeten wel aaneengesloten zijn. Zodra er een buitfiche mee bereikt wordt krijgt de speler dat voordeel, bijvoorbeeld gratis pilaren en/of voeten. Wordt er een vlak met een pilaar erop afgebeeld bereikt, dan mag de speler daar in plaats van een voet, zijn eigen pilaar daar plaatsen. Deze zijn van belang bij de puntentelling aan het einde van het derde en zesde tijdperk.
Het nadeel van het kiezen om te verplaatsen is dat alle andere spelers dit ook mogen doen, alleen zonder het voordeel van de extra stap van de grote voet en zonder dat het ten koste gaat van hun eigen beurt. Het kan gebeuren dat een van de andere spelers het laatste buitfiche van het bord haalt, dan is de ronde afgelopen en krijgt die speler drie bonuspunten.Per vlak mogen er maar twee voeten / pilaren staan van verschillende kleuren.
Kopen Door middel van geldkaarten mogen spelers aankopen doen. Dit mogen offertegels zijn, voeten of pilaren, goden, offertegels opwaarderen, of een een eigen voet of pilaar direct op het bord plaatsen. Door stappen te kopen kunnen de andere spelers niet meeliften in tegenstelling tot bij de actie verplaatsen. Offertegels kunnen worden gebruikt om goden aan te schaffen. Dit kan niet met behulp van geldkaarten. De offertegels blijven echter gewoon bij de spelers liggen, ze worden niet verwijderd als offer. Als er goden gekocht worden levert dit punten op, net zoveel als het getal van het tijdperk waarin dit gebeurt.
Actiekaarten trekken De spelers mogen drie actiekaarten pakken, dit mogen zowel open als nog gedekte kaarten zijn. Als een openliggende kaart gekozen wordt, wordt de vrije plek direct met een kaart van de gedekte stapel aangevuld.
Een tijdperk eindigt zodra de laatste buitfiche van het veld is gepakt of zodra de laatste godentegel gekocht is. Degene die een tijdperk eindigt krijgt 3 punten. Aan het einde van het derde en zesde tijdperk is er een puntentelling.
[]Speelduur:: 60-90 minuten. Het spel houdt je aardig bezig in die tijd. Soms kan het heel snel gaan en vliegen de tijdperken voorbij.
[]Integratie van het thema: Matig. De pilaren zijn wel aardig, de goden passen er goed bij, de volken ook nog wel aardig maar het idee van voeten die over een spelbord lopen?
Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 3 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 3
[]Speleraantallen2 spelers - **4 **3 spelers - 3 4 spelers - 3
[]Herspeelbaarheid: ***3 *** Het mechanisme werkt op zich aardig maar door de gevoelsmatige willekeur en de soms erg korte rondes waar alle fiches voor je het weet al van het bord weg zijn, is dit niet een spel dat ik vaak achter elkaar wil spelen.
[]Spelerinteractie: 3 Redelijk. Je kan routes in de weg van andere spelers leggen en tempels bouwen aangezien er maar twee kleuren op een plek mogen staan. Daar blijft het echter wel bij.
[]Prijs(/Kwaliteit): 4 De prijs is circa 35 euro. Gezien de hoeveelheid en kwaliteit van de materialen is dat een nette prijs.
[]**BEKORINGSFAKTOR:3 **Hier ben ik een beetje over in dubio. Aan de ene kant is de pilaar zeer mooi getekend maar de goden eromheen spreken mij niet aan. Ook de subtitel "Volken, Goden en Monumenten" spreekt niet aan.
[]**SPELMATERIAAL:5 **Veel en stevige onderdelen en ook vrij duidelijke spelregels.
[]BEGINNERS?: 3 Zonder begeleiding van spelers die het spel kennen is het lastig inkomen voor beginnende spelers.
[]GEVORDERDEN?: 4 Gevorderde spelers zullen er beter mee over weg kunnen mits ze tegen de willekeur kunnen.
[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 4 Op de korte termijn is dit aardig om te spelen.
[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **3 **Tegen de willekeur in dit spel kan ik niet erg goed, dit zie ik niet vaak meer op tafel komen.
[]STRATEGIE/GELUK: 3 Strategie is hier moeilijk toe te passen, het is per tijdperk snel je slag slaan.
[]Mijn cijfer = 4 (35 punten) ----------------------------- Eindcijfer = 4 Pantheon is een spel dat bij mij niet de juiste snaren raakt. Gelukkig is het zoveel mensen, zoveel wensen.