De Spellenhoek

Auteur: Günter Burkhardt en Wolfgang Kramer, Uitgever: Ravensburger, Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 9 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**5

**5 uitgever: Ravensburger auteur: Günter Burkhardt en Wolfgang Kramer Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: 45-60 minuten leeftijd: Vanaf 9 jaar

** Review door Leonie (mei 2010)

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

:::

Seeland

De beoordeling (kies een onderwerp)Bekoringsfaktor 6 Handleiding/materialen 6 Beginners? 5 Gevorderden? 4* Spelplezier Korte Termijn* 6* Spelplezier Lange Termijn* 5* Strategie/Geluk 2 TOTAAL 5*

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Seeland nu op Bol.com

Seeland (je kan bijna schrijven Zeeland) is een spel van Ravensburger dat zich afspeelt in de Nederlanden ten tijde van de Gouden Eeuw. Als kooplieden dienen molens gebouwd te worden, stukken land worden drooggelegd en moeten er kolen, raap en tulpen verbouwd worden. Wie dit het beste doet verdient hier het meeste mee en wint het spel.

Materialen: 1 speelbord bestaande uit 6 delen, 28 molentegels, 30 landschapstegels, 30 eilandtegels, 16 molens (4 per kleur), 4 kooplieden, 4 telstenen, 4 puntentegels, 12 stuivers, 5 guldens, 1 gildenmeester, 7 stadhouders, 8 recordfiches (2 per kleur)

**Speltype:**plaatsen van tegels,

Speluitleg: Aan het begin plaatst iedere speler een van zijn houten molens op een van de startvelden. Daarna verloopt iedere beurt van een speler als volgt: eerst wordt er een tegel gekocht van de marktplaats. Dit kan zowel een bouwplan voor een molen zijn als een tegel met zaaigoed. Daarna wordt de landschapstegel aan een eigen molen geplaatst of een molen aan ontgonnen land en wordt er eventueel geoogst. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Het kopen van een tegel hoeft niets te kosten. De marktplaats bestaat uit een cirkel met 11 marktkramen en 1 pakhuis. De eerste stap die de gildenmeester op de markt maakt is gratis, voor iedere stap meer die de gildenmeester doet moet de speler met zijn koopman een stap vooruit zetten op het geldspoor. Zodra de koopman geen stap meer naar voren kan zetten omdat er geen guldens liggen, kan en moet de gildenmeester alleen de gratis stap doen. Op het moment dat de achterste koopman op het geldspoor naar voren gaat en er daardoor lege guldens achterblijven, worden deze guldens voor aan het geldspoor gelegd.

In plaats van het kopen van een molen of een landschapstegels kan een speler de gildenmeester op het pakhuis zetten. De speler krijgt dan geen tegel. Op het oogstspoor (puntenspoor) gaat de speler drie stappen achteruit. Op het guldenspoor zet de speler zijn koopman drie plaatsen terug waardoor hij weer geld te besteden heeft.

Zodra een landschapstegel is gekocht plaatst de speler deze aan een eigen molen, op een leeg vak van het bord. Het mooiste is als er 3 verschillende landschapstegels van hoge waarden om de eigen molen komen te liggen. Bij de waardering krijgt de speler dan 5 bonuspunten. Als er echter maar 1 soort (alleen tulpen, rapen of kolen) omheen liggen is er sprake van een monocultuur en krijgt de speler helemaal geen punten! De speler krijgt iedere keer wel zijn molen terug.

Zodra een molentegel gekocht is moet deze geplaatst worden aan reeds ontsloten gebied (landschapstegel, boerderij of andere molen) en plaatst de speler zijn molen op deze tegel. Indien er eilanden omheen liggen, worden deze omgedraaid waardoor er nieuwe landschapstegels verschijnen. Als er een boerderij verschijnt krijgt de speler een stuiver. Voor deze stuiver mag de speler nog een extra beurt uitvoeren. Op het moment dat de molentegel volledig omsloten is, wordt deze gewaardeerd. De punten op de omliggende landschapstegels worden geteld samen met de waarde van de molentegel waar de eigen molen opstaat.

Het spel eindigt zodra door een speler de stadhouder op een leeg veld wordt geplaatst (het pakhuis telt hiervoor niet mee). Er wordt dan niet meer geoogst en resterende molens op het veld leveren ook niets meer op. Winnaar is degene die het meest vooraan op het oogstspoor (puntenspoor) staat. Het spel is op verschillende moeilijkheidsniveaus te spelen. 1 -- zonder uitbreidingen op het niet voorbedrukte speelbord 2 -- met uitbreidingen (stadhouders en records) op het niet voorbedrukte speelbord 3 -- zonder uitbreidingen op het voorbedrukte (en tactischere) speelbord (staat niet in de regels) 4 -  met uitbreidingen op het voorbedrukte speelbord  5 -- met uitbreidingen op het voorbedrukte speelbord waarbij de landschapstegels over de voorbedrukte vlakken heen gelegd kunnen worden (variant genoemd op BoardGameGeek)

[]Speelduur:: 45-60 minuten. Dit klopt goed. Zelfs de eerste keer spelen is binnen een uur gelukt.

[]Integratie van het thema: Klopt redelijk. Molens, droogleggen, akkers, allemaal erg Nederlandse kenmerken.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 4

[]Speleraantallen2 spelers - **5 **3 spelers - 5 4 spelers - 5

[]Herspeelbaarheid: ***4 *** Het spel speelt iedere keer toch net wat anders en blijft leuk.

[]Spelerinteractie: 5 Heel goed. Zowel bij de keuze voor de te kopen tegels als bij de plaatsing ervan kan je elkaar leuk dwarszitten.

[]Prijs(/Kwaliteit): 4 De winkelprijs ligt rond de 34 Euro. Voor dit spel met zijn varianten die echt een goede toevoeging zijn en de vele materialen is dit een goede prijs.

[]**BEKORINGSFAKTOR:4 **Zodra het bord vol ligt ziet het er kleurrijk en bont uit. Misschien niet helemaal overzichtelijk in het begin maar daar raak je wel aan gewend. De doos zier er ook aardig uit.

[]**SPELMATERIAAL:4 **De tegels zijn dik genoeg, prima. Het bord bestaat uit 6 grote puzzelstukken die niet allemaal even plat willen liggen. Jammer, een bord dat uit 1 stuk had bestaan (opvouwbaar) had prettiger geweest. De regels zijn duidelijk. De molens zien er leuk uit en voelen prettig aan.

[]BEGINNERS?: 5 Beginners is dit spel gauw uitgelegd en het is ook makkelijk te begrijpen. Prima voor beginners.

[]GEVORDERDEN?: 5 Met de tactische kant van het spelbord en de varianten erbij zal ook de gevorderde speler prima uit de voeten kunnen.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 Een vrolijk spel dat heel goed binnen een uur te spelen is betekent dat dit spel makkelijk voor tussendoor op tafel kan komen.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **4 **Het is een aardig spel. Op de lange duur zal het nog steeds leuk zijn om te spelen al zal het wat minder vaak gaan worden.

[]STRATEGIE/GELUK: 3 (met variant 4) In de basisvariant speelt het geluk meer een rol dan bij de tactische varianten. Welke tegels er tevoorschijn komen zodra een molen geplaatst wordt naast eilanden is dan onbekend. Zodra de andere kant van het bord gespeeld wordt kan er meer gespeeld worden op welke landschappen je wilt / nodig hebt.

[]Mijn cijfer = 4  ----------------------------- Eindcijfer = 4 Seeland is een leuk, redelijk luchtig spel dat vlot wegspeelt. Het is leuk dat je elkaar toch dwars kan zitten. Als een speler steeds de gratis actie kiest terwijl hij op de achterste gulden staat, kan hij zijn medespelers goed dwarszitten. De medespelers zijn dan gedwongen de gratis tegel te pakken omdat zij al op de laatste gulden terechtgekomen zijn met hun koopman.