De Spellenhoek

Auteur: Torsten Landsvogt, Uitgever: Phalanx Games, Aantal spelers: 2 tot 4, Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

[ Wie zijn wij? :::

| Voor de Wind ** uitgever: Phalanx Games auteur: Torsten Landsvogt Aantal spelers: 2 tot 4 Speelduur: ca 75-90 minuten leeftijd: Vanaf 10 jaar

** Review door Leonie (januari 2008)

De Spellenhoek bedankt Phalanx Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

:::

| De beoordeling (kie

|

s een onderwerp)Bekoringsfaktor Handleiding/material en | {width="15" height="14"} Beginners? {width="15" height="14"} Gevorderden? * Spelplezier Korte Termijn* * Spelplezier Lange Termijn* * Strategie/Geluk {width="15" height="14"} TOTAAL *

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Voor de wind nu op Bol.com

Introductie: Hijs de zeilen! In de tijd dat handel via schepen verliep lag er in de haven altijd een vloot handelsschepen klaar om uit te varen. Zodra ze de juiste vracht van hun handelaar aan boord hadden en de wind goed stond vertrokken zij naar hun verre bestemmingen. In dit spel zijn de spelers deze handelaren die moeten zorgen dat het hun voor de wind gaat.

Materialen: 1 startspelerpion, 120 actiekaarten (40x inkoop/ 40x opslag/ 40x verschepen dan wel inkomen), 60 goederenkaarten (kaas, specerijen, fruit en zijde), 60 guldenkaarten (1, 2, 5 en 10 gulden), 46 schipkaarten (20x klein, 26x groot), 4 pakhuizen en de spelregels.

Speltype: strategisch, veilingspel, kaarten pakken, goederen verzamelen en verplaatsen

Speluitleg: In Voor de Wind draait het om overwinningspunten. In een aantal ronden wordt er gestreden om de juiste grondstoffen voor de schepen,  om de actiekaarten waarmee de goederen in de  pakhuizen opgeslagen kunnen worden en om de actiekaarten waarmee of geld verdiend kan worden of schepen te bevrachten. Het aantal ronden staat niet vast. Dit is namelijk afhankelijk van het moment waarop een speler genoeg overwinningspunten heeft behaald. Het spel begint met 22 guldens (jawel,guldens!) voor iedere speler en een pakhuis om de goederen in op te slaan. In het begin is dit nog leeg. In iedere ronde worden er diverse fases doorlopen. De eerste fase bestaat uit het draaien van een aantal actiekaarten. Deze actiekaarten zijn verdeeld over drie stapels, inkoop, opslag en verschepen/inkomen. Er worden evenveel kaarten opengedraaid als er spelers zijn met een maximum van twee kaarten per stapel.

In de volgende fase kiest de startspeler één van de actiekaarten uit en legt deze open bij zich neer. De andere spelers mogen nu hierop bieden. De startspeler kan op een bod ingaan. Dit hoeft niet het hoogste bod te zijn. Zodra de speler op een bod ingaat ontvangt de speler geld en krijgt de bieder de betreffende kaart. Voor de rest van deze fase mogen deze spelers niet meer meedoen. Dit proces herhaalt zich met de andere spelers totdat iedere speler of een actiekaart of geld heeft verkregen.  Indien een speler het bod afwijst mag hij de kaart houden tegen betaling van het door de ander geboden bedrag aan de bieder. Let er wel op dat je genoeg geld overhoudt om je acties nog uit te kunne voeren! Door een hoog bod op een kaart kan je een andere speler het heel moeilijk maken. Een kaart die echter door veel spelers nodig is kan je veel geld opleveren

[]De derde fase bestaat uit het uitvoeren van de actiekaarten. Er zijn algemene en speciale actiekaarten. De algemene actiekaarten zijn inkoop/opslag/verschepen of inkomsten. Met de inkoopkaart neemt de speler de goederen van zijn kaart op hand. Met de opslagkaart mag de speler tegen betaling van de kosten goederen vanuit zijn hand in zijn pakhuis opslaan. Het pakhuis kan in totaal maximaal acht goederen bevatten. Met verschepen/inkomsten kan de speler óf een schip laten vertrekken indien hij de juiste goederen in zijn pakhuis heeft liggen of het getal dat op de kaart staat aan geld als inkomsten nemen. Indien er een schip vertrekt levert de speler de betreffende goederen in en krijgt deze scheepskaart. Hierop staat een getal vermeld, dit zijn de overwinningspunten.

Er zijn ook speciale actiekaarten waardoor je onder meer goederen direct uit de voorraad in je pakhuis kan plaatsen, goederen kan beschermen tegen bederf of goederen mag verkopen om zodoende geld van de bank te ontvangen. Let wel op: bij tegelijkertijd uitspelen van een speciale "inkoop/opslag"  kaart of "ruilhandel met opgeslagen goederen" samen met een verschepen kaart moet de verschepen kaart eerst uitgespeeld worden. Anders heb je last van wel heel vervelende verrassingsaanvallen waar je weinig tegen kunt doen.

Deze fases herhalen zich tot er twee of minder schepen nog in de haven liggen. Deze schepen moeten dan ook de haven verlaten. Op dit moment leveren de spelers alle resterende goederenkaarten in die zij nog op hand hebben. De goederen in de pakhuizen bederven. Zijde bederft echter niet, fruit wordt direct weggegooid. Van de resterende goederen mag de helft bewaard blijven. De speler mag zelf kiezen welke goederen blijven liggen en welke niet.

Indien nog geen van de spelers meer dan 60 (bij twee spelers) of 50 (bij drie of vier spelers) punten heeft begint het spel van voor af aan. Meestal zijn hier drie rondes voor nodig om aan het benodigde puntenaantal te komen. Van voor af aan beginnen in die zin dat er weer nieuwe schepen in de haven komen te liggen en de fases weer doorlopen moeten worden. Zodra een speler nadat de schepen de haven verlaten hebben genoeg punten heeft behaald is het spel voorbij.

[]Speelduur:: De 75 minuten die vermeld staan op de doos zijn slechts te halen bij flink doorspelen. Reken in het begin op een Speelduur: die best naar de twee uur kan gaan.

[]Integratie van het thema: Redelijk goed. Met een titel als Voor de Wind zou ik rekenen op een spel waarin er echt met volle zeilen gevaren zou worden. De handel in de afzonderlijke kaarten, de grondstoffen en de pakhuizen doen wel goed recht aan het thema.

Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 5

[]Speleraantallen2 spelers - **4 **3 spelers - 5 4 spelers - 6

[]Herspeelbaarheid:,***5 *** Het spel is vrij snel opgezet en door het super veilingmechanisme is het een genot om weer te spelen.

[]Spelerinteractie: 6 Met het veilingmechanisme is er een enorme mate van interactie. Aangezien iedereen ook op bijna dezelfde schepen aast zit je bijna continue in elkaars vaarwater.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5 De winkelprijs ligt zo rond de 25 euro. Voor een spel met zoveel uitdaging en speelplezier is dit een hele nette prijs.

[]**BEKORINGSFAKTOR:4 **De afbeeldingen zijn mooi getekend, helaas met redelijk sombere kleuren

[]**SPELMATERIAAL:5 **In de doos vind je ongeveer driehonderd kaarten die in het begin moeilijk te onderscheiden zijn. De achterkant van de kaarten lijken namelijk erg op elkaar. Er is wel onderscheid maar door dezelfde kleuren die gebruikt zijn moet je de eerste keren wel goed opletten. Verder is het materiaal prima verzorgd.

[]BEGINNERS?: 3 De regels zijn op zich vrij duidelijk. Toch is het verstandig om het spel eerst eens te spelen met iemand die het spel al (enigszins) kent. Anders is het vrij lastig.

[]GEVORDERDEN?: 5 Met het veilingmechanisme kan de gevorderde speler heerlijk uit de voeten. Zeker een aanrader voor de liefhebber van spellen waarin een stukje venijn om de hoek komt kijken. Er zijn iedere keer weer belangrijke keuzes te maken.

[]SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 Het heerlijk venijnige mechanisme zorgt voor veel spelplezier.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: **5 **Wellicht dat het op den duur even vervelend gaat worden om steeds weer dezelfde handelingen te herhalen. Al snel zal je echter weer naar een spelletje uitkijken. De manier waarop dit spel zich laat spelen blijft je naar de speeltafel trekken.

[]STRATEGIE/GELUK: 5 Er is een kleine mate van geluk bij betrokken maar in dit spel draait het om de juiste timing van je acties en het goed in de gaten houden van je medespelers zodat je ze op tijd kan tegenhouden.  .

[]Mijn cijfer = 5  ----------------------------- Eindcijfer = 5 Voor de Wind is een enorm goed spel. Voor de beginnende speler nog niet echt toegankelijk, echter als een speler eenmaal gevorderd is dan staat dit spel niet verkeerd in de spellenkast. Ook voor reeds gevorderde spelers is dit spel een mooi uitdaging. Hijs de zeilen!

::: {.aside}