De Spellenhoek

Vroeger of later

Auteur: Urs Horstettler, Uitgever: Jumbo, Aantal spelers: 2 tot 8, Leeftijd: Vanaf 12 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

**3 uitgever: Jumbo auteur: Urs Horstettler Aantal spelers: 2 tot 8 Speelduur: 30 minuten leeftijd: Vanaf 12 jaar

** Review door Frank (december 2008)

:::

Vroeger of Later

De beoordelingBEKORINGSFAKTOR:3 SPELMATERIAAL:3 BEGINNERS?: 4 GEVORDERDEN?:3 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN:4 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN:2 STRATEGIE/GELUK:3


TOTAAL***

Ga naar dit spel op Spellink.nl

Bestel Vroeger of later nu op Bol.com

Beschrijving: de spelers maken met zijn allen een "tijdslijn", gevormd door 9 handkaarten per speler. Op elke handkaart staat op de voorzijde een beschrijving van een historische gebeurtenis, op de achterzijde het bijbehorende jaartal. Het is in Vroeger of Later zaak om als eerste jouw handkaarten kwijt te raken. Telkens wanneer je aan de aan de beurt bent mag je een handkaart neerleggen links, rechts of te midden van de reeds neergelegde gebeurtenissen, die tesamen een horizontale rij vormen.

Maar let op! In plaats van een handkaart neerleggen mag je de chronologische juistheid van de neergelegde reeks gebeurtenissen ook betwijfelen. De kaarten op tafel worden omgedraaid en de jaartallen komen tevoorschijn.... Als jouw twijfels juist zijn dan moet jouw voorganger extra handkaarten pakken, heb je het echter fout dan ben jij de pineut: extra kaarten pakken en beurt overslaan!

**[]Totaalcijfer: 3 **Vroeger of Later is de Nederlandse bewerking van het in de Duitstalige landen immens populaire Anno Domini, getuige de vele uitbreidingen die daar verschenen. Helaas zie ik dit niet gebeuren in Nederland, dit ligt niet inhoudelijk aan dit spel, maar het heeft met name te maken met het grote cultuurverschil tussen Duitsland en Nederland: daar waar de spellerij in Duitsland onderdeel uitmaakt van de kleinschalige maar rijkelijk aanwezige clubcultuur die zichzelf bedruipt met vermaaken gezelligheid, wordt in Nederland het zichzelf vermaken nogal eens buiten onszelf neergelegd, wij moeten vermaakt worden. Maar ik draaf door, Duitsland is gewoonweg ook een veel groter land met een potentieel veel groter spellenpubliek.

Dat geschreven hebbende is Vroeger of Later gewoonweg een leuke party-game met een bijzonder thema, geschiedenis. Leuk is dat er drie verschillende sets in het doosje zitten: één set met belangrijke en bekende gebeurtenissen uit de geschiedenis, geschikt voor een allround publiek. Eén set met alleen maar gebeurtenissen uit de 20e en 21e eeuw, voor diegenen die een strakker spel willen spelen. En een set met wat minder bekende gebeurtenissen, voor een grote intellectuele uitdaging. Er moet veel voorgelezen worden, en het spel oogt erg droog (het zijn alleen maar kaartjes met tekst), maar het Jumbo-team heeft erg zijn best gedaan om met leuke geschiedenisfeitjes te komen. Dat laatste maakt het in eerste instantie tot een leuk en origineel spel, maar al snel wordt het toch weer te droog en zul je gaan menen dat er zoveel leuker ogende (party)spellen te krijgen zijn. Maar met de juiste mensen blijft dit een grappig spel voor zo nu en dan.