De Spellenhoek

Pompen of verzuipen

Auteur: Frederic Moyersoen, Uitgever: 999 Gamesr, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (oktober 2007)

Saboteur

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 4 Beginners? 4 Gevorderden? 3 Spelplezier Korte Termijn 4 Spelplezier Lange Termijn 3 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL 4

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=901)

In de mijnenstelsel zijn de dwergen hard aan het werk. Zij zoeken naar een schat. Helaas bevinden zich onder deze noeste arbeiders één of meer saboteurs! Uiteraard proberen deze te voorkomen dat de schat gevonden gaat worden. Door middel van de nodige speelkaarten kunnen de mijnwerkers en de saboteurs gangen graven, gangen afsluiten, gereedschap beschadigen en  repareren of stiekem kijken waar de schat zich zou kunnen bevinden. Het leuke element hier is (net als bij Bang!) dat je niet weet wie één van de goeieriken is en wie er één van de slechteriken. Onder de schatgravers zelf is er ook nog rivaliteit want degene die de kaart aanlegt waarmee de schat bereikt wordt mag als eerste een goudkaart uitkiezen. En indien er één of meer saboteurs in het spel zijn kan je zelfs meerdere goudkaarten krijgen. Het spel wordt in drie rondes gespeeld. Iedere ronde worden de rollen van saboteurs en schatgravers verdeeld onder de spelers waarbij één kaart overblijft die dan terzijde wordt gelegd. Zo is altijd onbekend hoeveel saboteurs er in het spel zijn. Een ronde is afgelopen als of de schat is opgegraven of als de spelers geen kaarten meer uit kunnen spelen om de schat te bereiken. In het eerste geval winnen de schatgravers, in het tweede geval de saboteurs. Na drie rondes worden de gewonnen goudklompjes geteld. De schatgraver met de meeste goudklompjes wint het spel.

**[]Mijn cijfer = 4

Eindcijfer =** 4**** **Saboteur is een leuk spel dat het beste speelt met minimaal vijf spelers. Bij drie of vier spelers kan het zijn dat er geen enkele saboteur tussen zit. Hierdoor wil iedereen naar het goud en is de enige spanning die van wie er als eerste is. Dat er geen saboteur dan tussen zit is meestal dan wel erg duidelijk geworden en haalt dat deel van de spanning weg. Het speelt leuk als het juiste sfeertje ontstaat van achterdochtigheid, wie kan je vertrouwen en wie niet? Een leuk luchtig spel dus, voor een heel leuk prijsje en voor iedereen die van een vlot, relatief makkelijk spelletje tussendoor houdt.