De Spellenhoek

Schaken

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (maart 2005)

Schaken

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 5 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 5 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl ](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=895)

Schaken, het behoorde -althans in mijn jeugd- gewoonweg tot mijn opvoeding. Het enige spel dat mijn vader, naast het klaverjassen, was het edele schaken, maar ook op school werden geregeld schaaktoernooien gehouden. Het valt me op dat veel mensen dit spel betitelen als stoffig en suf, maar is dit terecht ? Een korte beschouwing over het schaakspel, en mijn oordeel.

**Schaken: **

  • *Geschiedenis: * er wordt nog steeds veel gespeculeerd over waar en wanneer het schaakspel ontstaan is, maar zeer waarschijnlijk is het spel ontstaan zo rond de 6e eeuw in India onder de naam chaturanga. Het verspreidde zich vanuit daar naar het Verre Oosten, maar ook in onze richting, en in de 11e eeuw veroverde het schaakspel Europa. Overigens onderging het spel nog de nodige veranderingen, onder andere in de 15e eeuw, toen de dame met haar machtige bewegingen haar intrede deed.
  • *Regels: * ik heb besloten de regels van het schaakspel hier niet uitgebreid uit de doeken te doen, en wil volstaan met het geven van enkele links die een uitstekend overzicht van de regels geven: [de Nederlandstalige FIDE-regels](http: //www.schaakbond.nl/reglementen/fideregels.htm) , [Hoe Schaken?](http: //users.pandora.be/assistonline.bvba1/schaken/index.htm) , [Schaakuitleg voor kinderen](http: //members.chello.nl/%7Ew-siemons/Schaken/schaken.htm) of de site van schaakleraar [Jeroen Vuurboom](http: //www.xs4all.nl/%7Ejeroenvu/schaken/).

Windroosvariant: in deze variant wordt een bijgeleverde windroos op het bord gezet. De windroos is een soort rad die start bij waarde 2 en die stapje bij stapje oploopt tot waarde 12. De windroos wordt steeds met waarde 1 verhoogd, wanneer er een indusrialiseringsfiche met daarop een windroosje wordt omgedraaid. Ondertussen kan een speler aan beurt besluiten om één of meerdere van de te plaatsen ranger(s) te plaatsen in een kolom van 12 rangers. Naast deze kolom staat een kolom voor een zevental tegels afgebeeld: telkens wanneer er een score wordt berekend, dan wordt het afgehandelde natuurbeschermings- of industrialiseringsfiche neergelegd in deze kolom. Wanneer de kolom vol is met (7) tegels, dan volgt er een extra telling. De speler met de meeste rangers krijgt de punten die de windmolen aangeeft, de tweede speler de helft van die punten etc (bij een gelijke stand wint de speler die het hoogst een ranger heeft staan). Na deze telling wordt de bovenste helft van de rangers weggehaald en aan de spelers teruggegeven, en de onderste rangers schuiven naar boven. Ons was alleen niet duidelijk of de windmolen doordraait naar 2 na 12, of op 12 blijft staan gedurende de rest van het spel.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 4 **De doos met haar oranje/blauwe kleurschakeringen spreekt mij erg aan: een uiterlijk van "zo, hier is een goed spel". Ook de kleine lettertjes op de linkerbovenhoek van de voorkant met namen "Kramer en Kiesling" deden mij watertanden. Wat voor goeds zou er nu weer komen na Tikal, Torres, Maharaja, Java, Mexica en Evergreen (oké, ik geef het toe, de laatste is duidelijk minder).

**[]SPELMATERIAAL: 5 **Ook de doos van Australia bevat, net als vele andere Ravensburger-dozen, een nette vakindeling. De handleiding is duidelijk, overzichtelijk en kleurrijk. De ranger-poppetjes en vliegtuigjes zijn duidelijk en leuk, en vallen -zelfs de zwarte- goed op op het speelbord. De fiches zijn goed van kwaliteit, het is wel een aardig klusje om ze neer te leggen aan het begin van het spel. De kaartjes met de verkorte spelregels zijn rijk aan tekst, wellicht iets te rijk. De windroos is een leuk, maar groot en dus een wat gezichtsveldbelemmerend speelstuk.

**[]BEGINNERS?: ** 4 Net wanneer je als beginner het gevoel krijgt dat er bij de speluitleg te veel regels naar je toe komen houdt het op. Het spel lijkt wat meer gericht te zijn op de weinigspelende / beginnende speler, maar op de een of andere manier komt het spelsysteem toch wat geforceerd en net iets te ingewikkeld op deze doelgroep over.

**[]GEVORDERDEN?: ** 4 Dan zou je verwachten dat Autralia veel te bieden heeft aan de ware spelliefhebber, maar voor deze categorie spelers zit Australia weer net aan de ondergrens. De willekeur van de kaartjes en op en neer gaan van de spelerposities (bijv. speler A loopt ruim uit op speler B, maar twee beurten later staat speler B ruim voor speler A, en twee beurten weer omgekeerd, etc.) geven de gevorderde doelgroep een te ongemakkelijk gevoel om dit spel een topper te noemen.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 4 Australia is een onderhoudend spel op korte termijn, maar al snel zijn je gedachten bij de andere, betere, spellen van Kiesling en Kramer.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 **Australia zal het op langere termijn moeilijk krijgen te midden van het betere bordspellengeweld.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 4 Er zit best veel taktiek in Australia, maar in de kaartjestrekkerij speelt ook het nodige geluk. De ideale verhouding ? Lees het antwoord na de eindworp.

**[]Mijn worp = 4

Eindcworp = 4 **Ik ben eerlijk wat teleurgesteld in Australia. Het spel probeert wat eenvoudiger te zijn dan zijn eerder genoemde voorgangers (Tikal, Java, Maharaja, etc.), waarschijnlijk onder invloed van het succes van een spel als Ticket to Ride, en komt daardoor wat geforceerd aan. Het biedt net iets te veel taktische lijnen om het heel aantrekkelijk te maken voor beginners, en net te weinig grip om het leuk te maken voor de doorgewinterde spelers. In een gezelschap echter waarin zich zowel beginnende als gevorderde spelers bevinden kan Australia een heel aardig taktisch spel zijn.