De Spellenhoek

Sequence

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

De Spellenhoek bedankt Family Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Sequence

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 4 Beginners? 4 Gevorderden? 2 Spelplezier Korte Termijn 3 Spelplezier Lange Termijn 3 Strategie/Geluk 3 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=868)

Men neme vier stuks tradionele kaartspelen. Uit twee sets haalt men de boeren, en de resterende honderd kaarten plakt met in een zekere volgorde op een kartonnen speelbord, en wel zo dat er een vierkant van 10 bij 10 kaarten ontstaat. De andere twee sets gebruikt men als handkaarten en trekstapel. Men pakt er nog een stapel fiches bij, en zie daar, Sequence is geboren!

Sequence wordt met twee of drie spelers (of teams) gespeeld. Naast het eerder genoemde speelbord zijn er dus twee sets van kaartspellen, waarbij alleen de boeren verschillen van de boeren in een normaal kaartspel: vier van de acht boeren hebben namelijk twee ogen en de anderen hebben één oog, waarover later meer. De trekstapel wordt geschud en afhankelijk van het aantal spelers krijgt elke speler een zeker aantal kaarten, bij 2 spelers zijn dit er bijv. zeven en bij tien spelers bijv. tien. Wanneer er met teams gespeeld wordt dan zitten deelnemers van verschillende teams om en om, en bovendien mogen zij niet communiceren met elkaar inzake het spel.

Terug naar het spel. Beurtelings wordt er een handkaart uitgespeeld, waarna men vervolgens op één van de met de handkaart overeenkomende afbeeldingenop het bord een fiche van de eigen kleur neerlegt. Hierna pakt men een nieuwe handkaart van de trekstapel, maar pas op, want als men dit wil doen als de volgende speler al begonnen is, dan mag men geen nieuwe handkaart meer pakken en dat betekent dat het spel uitgespeeld dient worden te worden met minder handkaarten. Het is de bedoeling twee Sequence te scoren. Een Sequence een is een horizontale, vertikale of diagonale rij van vijf fiches in de eigen kleur. Zodra men dus twee Sequence heeft dan is het spel direkt over en heeft men gewonnen! Uitgespeelde boeren hebben speciale betekenis. Een boer met twee ogen kan als joker gebruikt worden, men mag in dit geval een fiche op een willekeurige plaats neerleggen. Met het uitspelen van een boer met één oog mag men een fiche van de tegenspeler(s) weghalen, handig.

**[]BEKORING: 4 **Ik moet zeggen dat het uiterlijk van de doos van Sequence mij nieuwsgierig maakt: wat is dit voor een spel, dat blijkbaar tradionele speelkaarten verwerkt in een bordspel en dat de winkels met zijn aansprekende groene uiterlijk heeft weten te bereiken?

**[]SPELMATERIAAL: 4 **Er is sprake van degelijk spelmateriaal: een duidelijke handleiding in vier talen, mooie fiches, een stevig spelbord en mooie kaarten. Traditionele kaarten overheersen dit spel, ze geven Sequence weliswaar een vertrouwd maar weinig origineel uiterlijk.

**[]BEGINNERS?: ** 4 Sequence is zeer zeker een spel voor beginners, kinderen of families. Punt is wel dat al deze groepen al snel weer verlangen naar ofwel ingewikkelder bordspellen, ofwel gewoon weer het traditionele kaartspel.

**[]GEVORDERDEN?: ** 2 Nee hoor, een hoge beoordeling in deze categorie gaat niet lukken. Met mensen uit de vorige categorie zullen ervaren spellenspelers zich nog wel even vermaken, maar diep van binnen snakken zij naar veel, veel meer diepgang.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 3 Op korte termijn zullen alleen diegenen die geen weet hebben van wat er allemaal te koop is in spellenland dit spel puur plezierig vinden.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 3 **Op lange termijn blijft Sequence net zo leuk als op korte termijn. Dat zou een gunstige conclusie kunnen zijn, maar helaas, in dit geval niet.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 3 Op de doos en in de handleiding kom ik geregeld het woord "strategisch" tegen. Ondanks wat Sequence zelf beweert, vind ik het weinig strategisch: het speelbord is weinig overzichtelijk en vooral weinig inzichtelijk. Verder worden handelingen bepaald door de handkaarten, en wie het spel scherp speelt vervalt altijd in dezelfde zetten, namelijk die zetten die de beste kaarten "aanwijzen".

**[]Mijn cijfer = 3

Eindcijfer = 3 **Sequence is een onderhoudend spelletje, en biedt een originele mix tussen een kaartspel en een bordspel. Toch kan ik niet echt warm worden van dit spel. Het biedt anno nu gewoonweg te weinig om zelfs de oppervlakkige spellenspeler te bekoren. Sequence staat te dicht bij het traditionele kaartspel om het echt meerwaarde te geven, en te ver van originele abstrakte spellen als Gipf (2 spelers), Blokus (2-4 spelers), Take it easy (1-6 spelers) of Take 5 (2-10 spelers) om het nog vaak uit te kast te halen. Mijn advies zou zijn om Sequence -indien mogelijk- eerst te proberen alvorens aan te schaffen.

Diegenen die openstaan voor een interessantere mix tussen een bordspel en het traditionele kaartspel moeten zich eens richten op het spel Friedrich van uitgever Histogame.