De Spellenhoek

Set!

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Set!

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoring: 4 Handleiding/materialen: 4 Beginners: 5 Gevorderden: 4 Korte termijn: 4 Lange termijn: 4 Strategie/geluk: 5 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=62)

81 kaarten en allemaal verschillend. Maar elk is uniek, net als het spel. Telkens worden 12 kaarten open uitgelegd. Iedereen speelt tegelijkertijd. Wie is het snelste, wie vindt als eerste een set van 3 kaarten? Als het klopt, behoudt de spelerde 3 kaarten als winst. Als het niet klopt, mag de speler niet meedoen tot er iemand anders in de fout gaat. Indien goed, dan worden de kaarten weer aangevuld tot 12. Wie uiteindelijk de meeste Set's heeft, is de winnaar.

Alle 81 kaarten zijn verschillend. Ze onderscheiden zich met 4 eigenschappen: Hoeveelheid: 1,2 of 3 Kleur: rood, paars of turkoois Vorm: ovaal, balk of golf Vulling: leeg, halfleeg of vol

Een set bestaat altijd uit 3 kaarten. Maar alleen, als alle eigenschappen op deze kaarten of precies gelijk zijn, of volledig verschillend. Elke keer moeten de spelers zich afvragen: is de hoeveelheid/kleur/vorm/vulling precies gelijk of verschillend ? Alleen wanneer je al deze vragen met JA kan beantwoorden, dan pas heb je een Set:

De bovenstaande drie kaarten zijn qua aantal totaal verschillend (1,2 en 3), qua kleur totaal verschillend (rood, paars, turkoois), qua vorm totaal gelijk (ovaal) en qua vulling totaal verschillend (leeg, vol, halfleeg). Dit is dus een Set, alle eigenschappen zijn of totaal verschillend, of totaal gelijk.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp =** **4 **Een simpel idee, zou je zeggen, 12 kaarten open op tafel leggen en dan kijken maar en proberen als eerste die Set te vinden. Maar Set tart je abstrakte denkvermogen tot het uiterste, in omvang en in snelheid. Als je dacht alle karaktereigenschappen van je medespeler reeds te kennen, dan heb je je vergist, want hier komt er nog één boven water: een goede of een slechte Setter zijn. Op langere termijn wordt dit voor mensen die hier niet goed in zijn helemaal niet leuk, want de scherpen van geest zullen, net als bij Memory of Halli Galli, steeds weer winnen, sterker nog, ze gaan je nog uitlachen ook. Maar je zult het moeten toegeven, Set bestaat uit een bijzonder origineel spelidee.

Overigens zit het spel netjes ingepakt in een stevige kartonnen doos, die wat mij betreft veel kleiner had kunnen zijn en die het spel net niet dat gevoel geeft om het snel op vakantie in je zak te steken, want zo'n spel is het eigenlijk wel. De handleiding is netjes en -slim- in vijf talen gedrukt.