De Spellenhoek

Speed

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Speed

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoring: 3 Handleiding/materialen: 4 Beginners: 5 Gevorderden: 4 Korte termijn: 5 Lange termijn: 4 Strategie/geluk: 4 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=899)

Dit spel beweert het snelste kaartspel voor 2 spelers ter wereld te zijn en, ik moet het toegeven, de bewering blijkt juist te zijn. De bedoeling van dit spel is simpel: leg sneller dan je tegenstander al jouw 30 kaarten af.

Wat zijn dat dan voor kaarten, die afgelegd moeten worden ? Welnu, elke speelkaart bevat drie gegevens, en wel:

  1. een symbool: huis, vlieger, luchtballon, denneboom, ster of vlag
  2. een kleur: paars, zwart, geel, rood, groen en blauw
  3. een aantal: 1, 2, 3, 4 of 5

Zo is er dus bijv. een kaart met vier rode dennebomen, of een kaart met drie groene vlaggen, of met één paarse ster, etc. De 60 kaarten worden geschud en gelijk verdeeld over de twee spelers. Beide spelers pakken van hun gesloten trekstapel de bovenste kaart en leggen deze verdekt in het midden. Daarna nemen zij de volgende drie kaarten in hun hand en wel zo, dat alle drie de kaarten goed zichtbaar zijn. Op commando draaien de spelers hun kaart in het midden om en het spel begint......

Men probeert nu zo snel mogelijk de handkaarten op de kaarten (later stapels) in het midden te leggen, en wel met inachtneming van de volgende regel: de kaart die neergelegd wordt moet of in symbool, of in kleur, of in aantal overeenkomen met de kaart, waarop neergelegd wordt, overeenkomen. Daarbij mag men de handkaarten naar believen aanvullen, maar men mag nooit meer dan drie kaarten op hand hebben. Bijv. 1 rode ster, dan 2 rode huisjes, dan 2 blauwe dennebomen, dan 4 blauwe vlaggen, dan 2 gele vlaggen, etc.

Wie als eerste zijn handkaarten en trekstapel heeft afgelegd in het midden van de tafel mag zich de winnaar noemen.

[]Mijn worp = **4

Eindworp =** **4 **Speed is een leuk klein kaartspelletje, dat snelheid combineert met abstrakt denken. Je zou Speed kunnen beschouwen als een combinatie tussen Set en Ligretto, voor zover je deze spellen kent (geluukig ken ik ze wel). Een partijtje Speed tussen volwassenen verloopt adrenalinerijk en spannend. En voor kinderen is Speed ook erg leuk, het slijpt hun souplesse in abstrakt denken. Mijn dochter van zes speelt dit spel vlot, ik weet haar maar ternauwernood voor te blijven ! Speed duurt kort, heel kort, maar heftig. Het is een perfekt tussendoortje om de spanning wat te breken. Het spelletje heeft een Nederlandstalige handleiding maar is niet op grote schaal in Nederland uitgegeven, en dat is jammer, want het zou in ieders kast moeten liggen naast kaartspelletjes als Uno, Boonanza en Take 5! Overigens vind ik wel dat Speed in zijn aantrekkingskracht (in die zin dat het de koper niet trekt in de winkel) ernstig gehinderd wordt door de overheersende zwarte kleur van het doosje. In de VS staat dit spelletje bekend als Blink. Er zijn er in Duitsland en de VS honderdduizenden van over de toonbank gegaan.