De Spellenhoek

Stratego

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Stratego

[Ga naar de Stratego-Bond , KLIK HIER](http: //www.strategobond.nl/home.html)

De beoordeling (kies een onderwerp): BEKORINGSFAKTOR: 3 SPELMATERIAAL: 5 BEGINNERS?: 4 GEVORDERDEN?: 4 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 4 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 3 STRATEGIE/GELUK: 5


TOTAAL 3***

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=293)

Ik ben weer bezig spellen op te diepen uit het onderste van mijn kast, en kom daar het u waarschijnlijk bekende Stratego tegen. Mijn broer en ik hebben dit spel uit en te na gespeeld, zodat ik kan stellen dat, wanneer ik weer een potje Stratego zou gaan spelen, ik niet meer de handleiding hoef door te lezen. Ons oude Stratego was dermate kapotgespeeld dat ik enkele jaren geleden een nieuwe versie heb gekocht. Het (overigens nieuwe) spel kostte een prikkie, omdat er enkele speelstukken ontbraken, maar zoals Jumbo betaamt kreeg ik op aanvraag al snel de ontbrekende stukken per post toegestuurd.

Jumbo is een strategisch oorlogsspel voor 2 personen. Elke speler krijgt 40 speelstukken, hier in oplopende sterkte vermeld: 1 spion, 8 verkenners, 5 mineurs, 4 sergeanten, 4 luitenanten, 4 kapiteins, 3 majoors, 2 kolonels, 1 generaal en 1 maarschalk. Beide spelers kunnen alle speelstukken zien gedurende het spel, maar elke speler kan alleen van de eigen stukken de rang zien. Verder zijn er nog enkele niet bewegende speelstukken, en wel 6 bommen en 1 vlag. Laatstgenoemde speelstuk is tevens het belangrijkste, want als deze door een vijandelijk speelstuk wordt gevonden dan is de strijd verloren.

De spelers plaatsen hun legereenheden op zo strategisch mogelijke wijze op hun zijde van het speelbord. Rood begint met het verzetten van één van zijn speelstukken naar een vrij speelveld; staat zijn speelstuk direkt voor of naast een vijandig speelstuk dan mag de speler met zijn speelstuk dit vijandige stuk aantikken en de rang vragen. Een hogere rang verslaat een lagere rang, en bij gelijke rangen verliezen beiden. Het verliezend stuk wordt uit het spel gehaald. Bommen zijn sterk, zij kunnen alleen door de verder relatief zwakke mineur verslagen worden. De spion is het allerzwakste speelstuk, maar heeft wel als bonus dat hij de maarschalk (de hoogste) direkt verslaat wanneer hij deze aantikt. Verkenners kunnen ,als enigen, langere afstanden afleggen over horizontale of vertikale vrije velden.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp = 4* ***Stratego is eigenlijk een afgeleide van schaken: militaire speelstukken gaan op een bord met vierkanten vakjes op zoek naar het vitale speelstuk, bij schaken de koning en bij Stratego de vlag. Stratego doet daar nog een schepje bovenop door de rang van de speelstukken te verbergen voor de tegenstander. Het resultaat is goed: je hebt een aardige inbreng in het spel en je kunt diverse strategische richtingen op. Er komt zelfs nog een tikkeltje bluf bij kijken: doe bijv. met je verkenner net alsof je de generaal bent, maar laat ondertussen je echte generaal stilletjes zijn slag slaan. Maar......uiteindelijk zit in het verstoppen van de vlag ook de grootste zwakte van het spel: het komt in feite neer op een paar verstoptaktieken: 1) links- of rechtsachter, verstopt achter 2 bommen, 2) middenachter, verstopt achter 3 bommen en 3) de bommen zodanig opstellen dat het lijkt alsof de vlag erachter staat, maar ondertussen de vlag op een geheel andere plek zetten. Maar toch.....een leuke klassieker met mooie speelstukken.