De Spellenhoek

Das Superblatt

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Das Superblatt

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 3 Handleiding/materialen 3 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 4 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=821)

Tijdschriften leven van sex, misdaad, sport en economische zaken. Wat ligt toevallig in de trend ? Wie heeft de hoogste oplage ? De concurrentie slaapt ondertussen niet. Een goede planning, geluk zowel als het achteraanjagen van pakkende verhalen behoren tot het juiste recept van de speler en maker van het "superblad".

Oké, mensen, dit zult u waarschijnlijk niet willen weten, maar dit is de derde keer dat ik deze recensie schrijf. De vorige twee keer liet mijn computer het plotseling en met name ongewenst afweten, en zodoende verdween deze recensie als sneeuw voor de zon. U begrijpt waarschijnlijk wel wat ik u duidelijk wil maken: ik ga deze recensie kort houden.

Das Superblatt is een onopvallend spel afkomstig van Sid Sackson, maker van een der mammoeten onder de bordspellen, Acquire. Er worden vier rijen met kaarten neergelegd (1 rij van 3, 1 rij van 4, 1 rij van 5 en 1 rij van 6 kaarten). Alleen de onderste kaart van elke rij mag door de aktieve speler gepakt worden. Er zijn kaarten in vier kleuren, en is zaak om met name van de meest in de mode zijnde kleuren zoveel mogelijk kaarten te krijgen. Op een aantal kaarten staan driehoekjes, deze gelden als extra punten: een kaart met twee driehoekjes telt dus niet voor 1, maar voor 1+2=3 punten. Ook zijn er kaarten met het woord EXTRA erop, wanneer deze gepakt wordt mag de speler nog een keer een kaart pakken.

Aan het eind wordt gekeken wie hoeveel kaart-punten in welke kleur heeft, en dan komt de belangrijkste adder uit het gras. Wie evenveel punten heeft doet namelijk niet meer mee in de score-tabel: speler A heeft 3 punten in rood, speler B 2 punten en speler C 3 punten; speler A en C hebben weliswaar de meeste, maar wel evenveel punten en strepen zodoende elkaar weg voor de eindtelling. Speler B krijgt de punten die passen bij de meeste punten in rood, en zo worden ook de andere kleuren langsgelopen.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp = **Wanneer ik Das Superblatt speel dan zweeft één ander spel konstant in mijn hoofd: Coloretto. Net als in Coloretto moet u overwegen welke kaart weg te nemen en welke over te laten aan de anderen, en aan het eind van het spel kunnen de vergaarde kleuren in uw voordeel, maar soms juist ook in uw nadeel werken. Coloretto heeft echter één ding duidelijk als pré: grafische vormgeving. Das Superblatt ziet er namelijk niet uit, sterker nog, het ziet er helemaal niet uit. En dat is jammer, want Das Superblatt is echt wel een leuk spel, zeker als tussendoortje. Er is wel een voordeel bij het lelijke uiterlijk: Das Superblatt is voor een koopje te vinden (3 euro in mijn geval bij de gezellige kraam van Forum Federatie op het Spellenspektakel).