Tadsch Mahal
Liefhebbers van dit spel houden ook van
- Voor tussendoor: Codenames
- Interactie en nadenken: Azul
- Met z'n tweetjes: Patchwork
- Must-have kaartspel: Dominion
- Voor familie met diepgang: Ticket to Ride
- Mag niet ontbreken: Catan
Review door Frank
Tadsch Mahal
[Klik hier om naar de Tadsch Mahal-site te gaan (Download daar de
uitstekende Nederlandse vertaling van de
regels)](http: //www.aleaspiele.de/Pages/A3/)
De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 6 Spelplezier Korte Termijn 6 Spelplezier Lange Termijn 5 Strategie/Geluk 6 TOTAAL
[Ga naar dit spel op Spellink.nl ](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=564)
Indië in het begin van de jaren achttienhonderd. De ruim 200 jaar durende heerschappij van de Grootmogul vervalt zienderogen. Daarom streven de machtige Maharadja's en stamvorsten in het noordwesten van het continent naar de gunst van het ogenblik. Met al hun strategische behendigheid breiden ze hun invloed uit, provincie per provincie, stad per stad. Maar wie zal hierbij de succesvolste zijn?
Het spel duurt 12 ronden. In elke ronde wordt, over meerdere beurten, door middel van kaarten om de gunst van een andere provincie gestreden. Per beurt kan een speler beslissen om 1 of 2 kaarten uit te spelen of om in deze ronde volledig te passen. Wie past vergelijkt zijn pas uitgespeelde kaarten met die van zijn medespelers. Het komt erop aan om meer symbolen van een bepaalde soort te hebben dan elke andere speler. Men moet twee belangrijke doelen voor ogen houden :
- Wie heerst er over de provincie - voorgesteld door de olifanten- en vergroot dank zij zijn economische opbrengsten zijn macht?
- Wie oefent de sterkste invloed uit op de leidinggevende kracht van de afzonderlijke steden - bijvoorbeeld de wijze of de monnik - en kan zo zijn macht, wellicht over de grenzen van de afzonderlijke provincies heen, uitbouwen? Op beide manieren wint de speler invloedspunten, die echter hoger kunnen uitvallen als hij verder bouwt op de reeds in vorige ronden verzamelde aankopen.
**[]Bekoringsfaktor: 4 **De naam Tadsch Mahal spreekt niet direkt aan als naam van een spel. Wanneer je de doos in de winkel aantreft dan zul je, als je de voorkant van de doos met de moeilijk te schrijven titel en de foto van de echte Taj Mahal ziet, eerder denken aan een legpuzzel dan aan een degelijk bordspel. Ook de achterkant nodigt niet echt uit. Jammer !
[]SPELMATERIAAL: 5 Gemakshalve begin ik met de materialen: deze zijn zonder meer prachtig te noemen. De paleisstukken zijn mooi in hun vormgeving en hebben originele kleuren: bordeaux-rood, beige, grijs, donkerblauw en bruin. De handkaarten zijn voorzien van mooie illustraties, maar de symbolen van grootvizier, prinses etc. zijn zowel links als rechts op de kaarten afgebeeld, wat handig is voor de linkshandigen onder ons, maar niet handig voor beginnende spelers, die door de dubbele afbeeldingen in verwarring worden gebracht. Het schitterend bedrukte spelbord is stevig, klein van stuk en staat wat bol (en daardoor wat wankel) op tafel. Spelbord en -materialen zijn overigens niet bedrukt met enige tekst, wat erg fijn is gezien het feit dat het een Duits spel is. Net als bij de vele andere Duitse spellen ga ik er van uit u of de Duitse taal machtig bent of voorzien bent van een goede Nederlandse vertaling**,** en beoordeel ik de handleiding alsof het een Nederlandse is. Wat mij betreft is dit dan ook gelijk één van de beste spelhandleidingen die ik ken: helder geformuleerd, voorzien van veel voorbeelden en illustraties en -erg fijn- in de kantlijn een samenvatting, wat met name handig is om het spel later nog eens snel door te nemen.
**[]BEGINNERS?: ** 5 Beginnende spelers zullen overdonderd zijn indien zij alleen maar Monopoly, Rummikub of Superpimpampet gewend zijn te spelen, maar na twee rondjes spelen is voor hun ook duidelijk dat dit een groots spel is.
**[]GEVORDERDEN?: ** 6 Wanneer men eenmaal thuis is in Tadsch Mahal, dan pas zal volledig duidelijk worden hoeveel taktiek en spelplezier dit spel eigenlijk heeft en geeft. Kies je voor de olifantenstrategie ? De prinsessenstrategie ? De bonustegeltjesstrategie ? De langste route-strategie ? Of ga je anderen zieken in de biedronde ? Of kies je combinaties van bovenstaande opties uit ? Leuk, leuk, leuk.
**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 6 Het spel oogt onoverzichtelijk en ingewikkeld, maar dat valt weg na eenmaal starten. Alles valt dan op zijn plaats, en dat komt met name door het feit dat Tadsch Mahal gespeeld wordt in beurten die erg overzichtelijk qua handelingen zijn: bieden, passen en wie past handelt direkt af.
**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 6 **Over de lange termijn kan ik kort zijn: er zijn zoveel uitdagende taktische lijnen in het spel dat het enorm leuk is om als veteraan dit spel weer te gaan spelen.
**[]STRATEGIE/GELUK: ** 6 Is er geluk in het spel ? Ja, de handkaarten. Maar in dit spel bestaat je hand niet uit een blinde trekstapel getrokken kaarten, maar een keuze uit een aantal openliggende kaarten ( de "etalage"). Zo wordt de kansfaktor aanzienlijk gereduceerd.
**[]Mijn worp = 6 Albert's worp = 5 Arno's worp = **5 Gerard's worp = 6 Christine's worp = 4
Eindworp = 5 **Het is een schande dat Tadsch Mahal niet in Nederland is uitgegeven, want dan had het misschien de erkenning en populariteit gekregen die het verdient. Update d.d. augustus 2006: nu, tweeënhalf jaar na het maken van deze recensie verheugt het mij mee te delen dat een Nederlandstalige versie te koop zal zijn. Hoofdproducent is Rio Grande Games, maar de Nederlandstalige exemplaren worden op de markt gezet door QWG. Zie [Taj Mahal](http: //www.qwggames.nl/tajmahal.html) Wat is er veranderd in deze nieuwe versie? Allereerst is de voorzijde van de doos nu in landscape-stijl, en niet meer in portrait. De kleuren van de kaarten en het speelbord zijn wat helderder geworden, en tot slot zijn de kartonnen spelmaterialen wat steviger geworden. Maar verder is het: never change a winning team! PS dit spel won de Deutsche Spiele Preis in 2000.