De Spellenhoek

Take 5

Auteur: Wolfgang Kramer, Uitgever: 999 Games, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

**Tanz der Hornochsen! 5 **uitgever: Amigo auteur: Wolfgang Kramer Aantal spelers: 2 tot 8 leeftijd: Vanaf 8 jaar **--- Review door Frank (mei 2005)

Take 5

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 5 Beginners? 6 Gevorderden? 5 Spelplezier Korte Termijn 6 Spelplezier Lange Termijn 5 Strategie/Geluk 5 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=125)

**Spelbeschrijving: ** 104 speelkaarten zijn genummerd van 1 tot en met

  1. Elke speler krijgt er 10 van in z'n hand. Er worden 4 kaarten op de tafel gelegd. Elke speler legt een kaart verdekt voor zich. Die wordt gelijktijdig omgedraaid en de speler met het laagste cijfer mag als eerste een kaart aan één van de 4 openliggende leggen, op voorwaarde dat de volgorde oploopt en dat het verschil zo klein mogelijk is. Dan is de speler met de tweede hoogste kaart aan de beurt, enz. De speler die de pech heeft om de zesde kaart aan een rij te leggen, neemt de vijf voorgaande, en legt die voor zich als verliespuntenstapel. Elke koeienkop op een verliespuntenkaart telt als minpuntje. Na een afgesproken aantal rondjes eindigt het spel. De speler met de minste verliespunten is de winnaar.

Mijn worp = 6 Gerard's worp **= 4 Christine's worp = 5 Arno's worp = 5

Eindworp = 5: ** Naast Bohnanza en Set is dit ons favoriete kaartspelletje. Het is snel op te zetten, doet een beroep op je rekenkundig en strategisch inzicht en heeft een verrassend grote diepgang. Taktieken veranderen naar gelang het aantal deelnemende spelers, waarbij vermeld dient te worden dat het spel aan kracht inboet wanneer gespeeld met 2 spelers. PS dit spel heeft in 1994 de Deutsche Spiele Preis gewonnen in de kategorie familie-/volwassenenspel!

**[]Tanz der Hornochsen: ** dit onlangs in Duitsland uitgebrachte spel is de bordspel-variant van Take 5 en zou een aparte recensie verdienen, ware het niet dat het spel zo dicht in de buurt van zijn oudere broertje zit. Meestal ben ik niet zo wild van spin-offs, maar Tanz der Hornochsen weet toch wèl mij te bekoren. Het spelidee van Take 5 is nog sterk aanwezig, maar toch zijn er voldoende accentjes aangebracht: 1) zichtschermpjes waarachter de nummertegeltjes verborgen kunnen worden, 2) een scoreteller rondom het bord die de stand erg visueel maakt, 3) wisselende rijtjes van 4 tot 7 in lengte in plaats van de standaard 5, 4) soms strafpunten half onderweg, 5) soms niet één maar twee fiches per speler uitspelen, 6) soms het omdraaien van de telling: alle minpunten zijn nu pluspunten!, 7) soms het open uitspelen van fiches in plaats van gesloten uitspelen. En zo zijn er nog een paar nieuwe puntjes, puntjes die mij laten zeggen: dit is een leuk spel.


[![Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller](http: //m1.nedstatbasic.net/n?id=ADWcQgcxDiG4SQyHL7IhDanshXDQ)](http: //www.nedstatbasic.net/stats?ADWcQgcxDiG4SQyHL7IhDanshXDQ) [Gratis teller](http: //www.nedstatbasic.net/)