De Spellenhoek

Take it Easy

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Take it Easy

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoring: 4 Handleiding/materialen: 5 Beginners: 5 Gevorderden: 4 Korte termijn: 5 Lange termijn: 5 Strategie/geluk: 5 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=898)

Uit de serie (?) Ravensburger Classics verschijnt een ogenschijnlijk onopvallend spel genaamd Take it Easy op de markt, en hoewel de naam van de serie impliceert dat het hier om een klassieker gaat, is dit spel mij volkomen vreemd. Maar mensen, wees gerust, na het uitgebreid gespeeld te hebben kan ook ik bevestigen dat Take it Easy niets minder is dan een klassieker.

Elke speler krijgt 1 speelbordje en 28 tegeltjes. Op elk zeshoekig tegeltje staan 3 gekleurde lijnen:

  • één lijn van linksboven naar rechts onder met de waarden 3,4 of 8
  • één lijn van linksonder naar rechts boven met de waarden 2, 6 of 7
  • één lijn van boven naar beneden (verticaal) met de waarden 1, 5 of 9

Het speelbordje laat een zeshoekige honingraat zien, waarin 19 tegeltjes passen:

Elke speler legt nu zijn 28 tegeltjes open neer, en liefst gesorteerd. Eén speler, de opener, legt al zijn tegels gesloten neer. Deze speler pakt nu één van zijn willekeurige tegeltjes en roept de drie nummers die erop staan luid uit, met de bedoeling dat de andere spelers dezelfde tegel pakken. De spelers leggen nu hun tegeltje neer op een vrije plaats op hun speelbordje. En zo worden 19 tegels getrokken door de opener, en worden deze tegels één voor één neergelegd door de deelnemers. Wanneer de speelbordjes vol zijn gelegd, dan wordt de score opgemaakt. Elke lijn, die van de ene naar de andere kant van het speelveld loopt en die bestaat uit één kleur/getal, wordt gescoord. Een lijn van 3-3-3 scoort de som van de delen, 9 dus. Zo wordt 9-9-9-9 omgezet in 36 punten, maar 9-9-5-9 scoort, omdat er een 5 tussen zit, nul punten.

Het puntentotaal van elke speler wordt genoteerd, waarna er nog 3 ronden volgen. De speler met het hoogste puntentotaal over vier ronden is de winnaar.

Take it Easy kan ook alleen gespeeld worden. Daarbij moet de speler met alle tegels van één zet een zo hoog mogelijk aantal punten zien te halen. De hoogst mogelijke score is overigens 307 punten, waarvoor 16 verschillende oplossingen zijn!

[]Mijn worp = **5

Eindworp =** **5 **Wat een leuk spel is dit, zeg ! De spelers werken ieder aan hun eigen, identieke, puzzeltje, terwijl ondertussen één van de spelers het volgende tegeltje luid en duidelijk afroept. Zo krijgt Take it Easy een lichte Bingo-ondertoon (maar dan ook heel licht). Het spel is hoe dan ook in elk speleraantal even leuk, sterker nog, als er meer speldozen zijn dan kan gerust een hele zaal één en hetzelfde spel spelen. Take it Easy slaat aan zowel bij beginners als bij gevorderden (in het laatste geval weliswaar als tussendoortje), omdat je door het gebruik van exact dezelfde speelstukken de geestelijke degens kunt kruisen, maar daarbij geholpen wordt door een toefje geluk (ja, soms krijg je wel eens de juiste tegel op het juiste moment!)