De Spellenhoek

Tantrix

Auteur: Mike McManaway, Uitgever: Tantrix, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 4 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (augustus 2005)

De Spellenhoek bedankt Tantrix voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Materialen Speltype Speluitleg Speelduur: Integratie van thema Geschiktheid voor spelerniveau's Geschiktheid voor speleraantallen Herspeelbaarheid Spelerinteractie Prijs(/Kwaliteit)

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 5 Beginners? 6 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 5 Strategie/Geluk 5 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1054)

Tantrix is een leg-/puzzelspel voor jong en oud, waarbij er gespeeld wordt met platte zeshoekige bakelieten stenen. Op elke steen staan drie gekleurde lijnen (mogelijke kleuren: geel, rood, blauw en groen), en op de achterkant van een steen staat een gekleurd getal, van belang bij de puzzelopdrachten. Er zijn twee verschillende set's verkrijgbaar: Discovery is een kleine puzzelset bestaande uit 10 stenen, Gamepack is een set bestaande uit 56 stenen, waar men niet alleen mee kan puzzelen maar waar men ook het Tantrix-gezelschapsspel mee kan spelen.

[]Materialen: Discovery: 10 genummerde bakelieten stenen in een houder van hout of chroom of een reiszak. *Gamepack: * 56 genummerde bakelieten stenen in een gekleurde opbergtas met een spelregelboekje.

**[]Speltype: ** 1 speler: puzzelspel; 2-4 spelers: legspel

Links de Discovery-set, rechts de *Gamepack-*set

**[]Speluitleg: **

** **Er wordt rechtsonder een nieuwe steen aangelegd, waardoor er een rode lus ont- staat. De puzzel met 4 stukken is opgelost!

Discovery***: ***

  • Probeer lussen te maken van verschillende vorm en grootte.
  • Begin met drie stenen met de nummers 1, 2 en 3. De kleur van het hoogste nummer op de achterzijde is de kleur van de lus die u moet maken.
  • Elke nieuwe, extra steen (nummer 4, 5, ..) betekent een ander spel met meer uitdaging.
  • Meerdere correcte oplossingen vanaf 6 stenen; ontdek ze allemaal!!
  • De eerste lus is niet moeilijk maar alleen de beste speler kan ze alle tien maken!

*Gamepack: *

  • Zie Discovery, alleen nu zit er een boekje bij met een veelheid aan opdrachten voor de eenzame speler. Naast 28 Discovery-opdrachten zijn er nog 5 beginner t/m genie opdrachten, 5 regenboogspellen, 2 lijn en lusspellen en 2 onopgeloste spellen.
  • Met alle stenen kan men het strategie-spel voor twee tot vier spelers spelen: de spelers leggen beurtelings één steen aan uit een beperkte handvoorraad (aan de hand van beperkende legregels) en proberen een zo lang mogelijke lijn in hun kleur (geel, groen, rood of blauw) te krijgen aan het eind van het spel. Als er een lus wordt gelegd dan tellen de stukken dubbel!** **

** **Tantrix doet het goed op scholen.

**[]Speelduur: **: De puzzels duren 1-30 minuten (afhankelijk van moeilijkheidsgraad, het strategiespel duurt 30-45 minuten.

[]Integratie van het thema: Niet. Tantrix is een zuiver abstrakt spel.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 4

[]Speleraantallen: 1 speler - 5, er is een veelheid aan uitdagingen, en de speelstukken liggen lekker in de hand. 2-4 spelers- 4, een alleraardigst strategisch legspel, alhoewel de legregels soms wel een beetje een doorn in het oog zijn.

[]Herspeelbaarheid: 5, weinig opzetwerk, weinig uitleg, bij het strategie-spel zullen nieuwe spelers soms wat foutjes maken door de beperkende legregels. Voorts spreken de stenen met hun mooie kleuren de jeugdige spelers erg aan.

[]Spelerinteractie: 5, Je kunt elkaar rechtstreeks "plagen" door bijv. een steen aan te leggen, waarbij de lijn van een tegenstander een door hem ongewenste richting uit gaat (bijv. links i.p.v. rechts of rechtdoor). Hierdoor kan je het maken van een lus of lange lijn voorkomen/ bemoeilijken. Ook kan je op die manier de tegenstander juist dwingen een (relatief) kleine lus of lijn te maken, waarmee hij niet kan winnen (want onvoldoende punten) en wel kostbare stenen verspild.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, Discovery rond de 11 euro en Gamepack rond de 30 euro. Het spel is esthetisch gezien van hoge kwaliteit, maar toch vind ik de verkoopprijs een tikkeltje hoog.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 5 **De simpele doch elegante speelstukken lachen je toe.

**[]SPELMATERIAAL: 5 **Lekker in de hand liggende speelstukken. De kwaliteit van de speelstukken is goed. De handleiding is duidelijk en biedt een ongelooflijke hoeveelheid aan extra speelvarianten en tips.

**[]BEGINNERS?: ** 6 Weinig opzetwerk, weinig regels, aansprekende materialen, en de mogelijkheid tot instappen op elk nivo, wat wil je nog meer?

**[]GEVORDERDEN?: ** 4 Het puzzelspel van de Gamepack biedt ruim uitdaging voor gevorderden, terwijl Discovery hierin tekort schiet (de twaalf opdrachten zijn redelijk makkelijk door ervaren spelers op te lossen). Het strategie-spel voor 2 spelers is leuk, maar biedt minder dan spellen als schaken, dammen, Gipf, Dvonn etc.. Voor wat betreft het speleraantal 3 en 4 staat Tantrix wel in mijn top 5 van abstrakte bordspellen, waarbij aangetekend zij dat spellen als Genius en vooral Blokus op een duidelijk hogere plaats staan dan Tantrix.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 5 Tantrix Gamepack biedt een veelheid aan speelmogelijkheden, Dicovery daarentegen zie ik meer als introduktie tot Tantrix en/of als esthetisch verantwoord kado.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 5 **Gamepack is ook op lange termijn onderhoudend.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 5 Alleen bij de strategisch variant voor meer spelers moet je wat geluk hebben bij wat je in de handen krijgt.

**[]Mijn cijfer = 5

Eindcijfer =** 5**** **De *Discovery-*set kan beschouwd worden als een puzzel-gadget, leuk om even te proberen of aantrekkelijk ogend in de vitrine-kast. Maar mijn eindcijfer is met name van toepassing op de Gamepack-set: deze set biedt een grote hoeveelheid uitdagingen aan één speler en veel varianten die zich toespitsen op kinderen (op de website), en -alsof al het voorgaande niet genoeg was- deze set is ook nog eens een alleraardigst strategisch spel voor 2 tot 4 spelers. Een dikke pluim dus voor het aantrekkelijke totaal-pakket, in de vorm van 5 dobbelsteenoogjes. Wie Tantrix eerst eens wil proberen, kan dat online doen op de [internationale Tantrix-site.](http: //www.tantrix.com/) Zo kan men daar ook zien dat in de USA nog andere Tantrix-versies worden verkocht: in Tantrix Xtreme krijgt men net als in Discovery 10 opdrachten, alleen krijgt men nu geen hint met welke kleur men een opdracht moet maken. Verder is daar ook nog Tantrix Solitaire, een meer luxe Discovery-set, bestaande uit 14 grotere stenen. Tot slot zijn er in de USA naast groene en zwarte bakelieten stenen ook witte stenen verkrijgbaar. Voor informatie over de verkooppunten van Tantrix-spellen, en ook voor de speluitleg van schooltantrix: [www.tantrix.n](http: //www.tantrix.nl/spellen/)l.