De Spellenhoek

That's Life!

Auteur: Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Uitgever: Ravensburger, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (augustus 2005)

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Materialen Speltype Speluitleg Speelduur: Integratie van thema Geschiktheid voor spelerniveau's Geschiktheid voor speleraantallen Herspeelbaarheid Spelerinteractie Prijs(/Kwaliteit)

That's Life!

[Speel That's Life zelf!](http: //www.ravensburger.de/portal/index,1451245-1451248-2245216.html#)

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 4 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 5 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1035)

Vergeet Mens-Erger-Je-Niet, welkom bij That's Life!

[]Materialen: 32 looptegels, starttegel, 1 doeltegel, 18 speelfiguren in 6 kleuren, 8 wachters en 1 dobbelsteen

**[]Speltype: ** dobbelspel

**[]Speluitleg: ** In dit spel loopt elke speler met 3 pionnen in de eigen kleur een parcours af, bestaande uit een starttegel, 32 looptegels en een doeltegel.

Van de rode tegels, de mintegels, zijn er 18 in het spel, uiteenlopend van waarden -1 t/m -10. Van de groene tegels, de plustegels, zijn er 8 in het spel, in de waarden +1 t/m +8. En van de tegels met het klavertje vier, de gelukstegels, zijn er 6 in het spel. Allereerst wordt er een parcours neergelegd; in eerste instantie kan met dat doen met het voorbeeld uit de handleiding, maar later kan men natuurlijk ook een willekeurig parcours neerleggen. De pionnen van de spelers worden op het startveld aan het begin van het parcours neergezet. Een wachter, dat is een beige-kleurig neutraal speelstuk, wordt op elke gelukstegel en de tegels +7 en +8 neergezet. Wie nu aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen en moet één van zijn eigen pionnen of een wachter verplaatsen. Eigen pionnen, waarvan men er drie heeft, kunnen te allen tijden verplaatst worden. Een wachter kan alleen maar verplaatst worden als er minstens één willekeurige spelerpion bijstaat! En nu komt het leuke: diegene die als laatste een tegel verlaat (waar dus ook geen wachter meer op staat), die moet deze tegel tot zich nemen, waarbij de waarde op deze tegel plus- of minpunten geeft. Wanneer men een gelukstegel heeft, dan mag men daarmee van één mintegel een plustegel (van dezelfde waarde) maken.

Zodra alle spelerpionnen op de doeltegel zijn aangekomen, worden de punten op de vergaarde tegels geteld. De speler met de meeste punten wint That's Life!

**[]Speelduur: **: Voor 2 spelers 20 minuten, voor elke speler erbij 5 minuten extra.

[]Integratie van het thema: Niet, er is geen thema.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 6 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 4

[]Speleraantallen: 2 spelers- 4, het spel voelt wat kaaltjes aan 3 spelers - 5 4 spelers - 5 5 spelers - 5 6 spelers - 4, (leuke) chaos troef

[]Herspeelbaarheid: 5, eenvoudige regels, korte uitleg, voor jong en oud, relatief korte Speelduur:

**[]Spelerinteractie: ** 5, dankzij de wachters!

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, snel plezier tegen betaling van 20 euro.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 5 **Een prettig gekleurde oranje doos, met daarop luid en duidelijk de titel van dit spel.

**[]SPELMATERIAAL: 4 **De handleiding is uitstekend, het spel wordt helder uitgelegd. Maar liefst een vijftal varianten worden aangeboden in de handleiding. De speelpionnen en wachters liggen lekker in de hand en spelen lekker weg. De legtegels zijn duidelijk te onderscheiden inkleur en getal, de cartoon op elke tegel doet niet ter zake maar draagt wel bij aan de luchtigheid van het spel. De spelmaterialen passen niet goed in de doos.

**[]BEGINNERS?: ** 5 That's Life zal beginnende spelers sterk doen denken aan Mens-Erger-Je-Niet, maar de luchtigheid van het laatstgenoemde spel wordt hier goed gecombineerd met lichte strategische keuzes. Hoe lang blijf ik achter met mijn pion ? Welke wachter beweeg ik nu? De keuze in welk speelstuk te bewegen is overzichtelijk, maar toch uitdagend.

**[]GEVORDERDEN?: ** 4 Gevorderde spelers zullen aanvankelijk verrast zijn door de vanzelfsprekende balans tussen strategie en geluk in dit spel, maar na een aantal keren spelen zal dit spel bij hen alleen als tussendoortje nog uit de kast komen.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 5 That's Life is in eerste instantie aantrekkelijk voor alle lagen en leeftijden spelers......

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 **......en zal ook een leuk familiespel blijven.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 4 De dobbelsteen is klein, maar heeft een grote rol. Dit vergeet je geregeld tijdens het spelen, omdat je steeds weer leuke maar moeilijke keuzes moet maken.

**[]Mijn cijfer = 4

Eindcijfer =** **4 **That Life!, beter bekend in Duitsland onder de leukere titel Verflixxt!, doet soortgenoot en dinosauriër Mens-Erger-Je-Niet verbleken, zo leuk is het. Ook in That's Life! is het kans-element groot, erg groot. Maar de constante keuzes die men genoodzaakt is te maken geven het spel een mooie glans. Neem daarbij dat er een variabel speelveld is, een keur aan varianten plus een speleraantal van tot maar liefst zes spelers, en men kan concluderen dat That's Life een topper in zijn soort is.