De Spellenhoek

Thurn und Taxis

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (juni 2006)

Thurn und Taxis

De beoordeling: BEKORINGSFAKTOR: 6 SPELMATERIAAL: 5 BEGINNERS?: 4 GEVORDERDEN?: 4 SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: 5 SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4 STRATEGIE/GELUK: 4


TOTAAL 4***

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1212)

Thurn und Taxis is het nieuwste spel van Andreas Seyfarth, de gerenommeerde maar weinig productieve auteur van de toptitels Manhattan en Puerto Rico. Ditmaal heeft hij de hulp ingeroepen van zijn vrouw Karen, die co-auteur is, en -op de achtergrond- Peter Styra, werkzaam in het Thurn und Taxis Museum te Regensburg en dienend als informatiebron voor de auteurs en degenen die dit spel spelen.

Wie kent ze niet, de familie Thurn und Taxis? In de 17e en 18e eeuw bouwden zij een groot en lucratief postkoetsen-imperium op in Zuid-Duitsland, en zodoende werd hun naam in Duitsland net zo bekend als Van Gend & Loos in ons kikkerlandje.

Het is in dit spel de bedoeling dat de speler een zo lucratief mogelijk postkoetsennetwerk opbouwt. De spelesr krijgen een voorraadje van 20 huisjes in de eigen kleur en moeten het hiermee zien te rooien. Het speelbord wordt gevormd door de landkaart van Zuid-Duitsland, met daarop een drieëntwintigtal steden, verdeeld over 9 regio's. De steden zijn verbonden met elkaar door middel van wegen. Er wordt een zestal stedenkaartjes open neergelegd. De speler aan beurt moet daar eerst één van kiezen (of een kaart van de trekstapel nemen). Vervolgens moet hij één stadkaartje voor zich neerleggen: dit is het begin van zijn route. Daarnaast mag de speler in elke beurt één maal gebruik maken van één van de volgende vaardigheden:

  • nog 1 stadskaartje pakken
  • nog 1 stadskaartje neerleggen
  • de zes open liggende stadkaartjes weghalen en vervangen door nieuwe kaartjes (van de trekstapel)
  • een gescoorde route laten waarderen als zijnde 2 langer, om een bepaald koetskaartje te pakken

Wanneer de speler weer aan de beurt is en een volgend stadskaartje aan wil leggen, dan moet dit stadskaartje direct verbinding maken (op het speelbord) met het stadskaartje waar het naast gelegd wordt. En zo creëert de speler kaartje voor kaartje een route over het speelbord, die bijgehouden wordt door de voor zich neergelegde stadkaartjes.

Aan het eind van zijn beurt mag de speler zijn route (neergelegde stadskaartjes) waarderen, als deze langer is dan 3 kaartjes. Men mag dan als beloning huisjes neerzetten ofwel in alle aangedane steden in één regio van zijn route, ofwel in elke aangedaan land in één stad van zijn route.

Deze huisjes vormen het hart van de puntentelling. Zo krijgt men bonuspunten als men zekere regio's volledig met eigen huisjes weet te bezetten. Wie zijn huisjes opmaakt beëindigt daarmee het spel, en wie nog huisjes over heeft aan het eind van het spel ontvangt strafpunten. Overigens wordt ook de lengte van een route (de lengte 5,6, en 7) beloond met zegepunten. Ook de koetskaartjes geven zegepunten, en kunnen binnengehaald worden als men de lengte van zijn route een zeker, in de loop van het spel oplopend, minimum laat overschrijden.

Winnaar is uiteindelijk de speler met de meeste zegpunten, gevormd door punten vanuit de lengte van routes, vanuit de bezetting van regio's en vanuit de koetskaartjes, en vooraf verminderd met strafpunten, gevormd door de resterende eigen huisjes.

**[]Mijn worp = 4

Eindworp = 4 **Ik heb dit spel vrij snel na het verschijnen op de Duitse spellenmarkt gekocht, aangetrokken door het geslaagde uiterlijk. Ik vind Thurn und Taxis een lekker wegspelend spelletje, en als ik met oogkleppen op een beoordeling had gegeven, dan was dit spel zonder meer geëindigd op een 5. Maar helaas, ik had bij de testsessies de oogkleppen niet voorhanden, en heb mij uiteindelijk laten overtuigen door mijn medespelers dat Thurn und Taxis niet het topspel is wat het lijkt te zijn. En ik ben het, bij nader inzien, met ze eens. Thurn und Taxis is een spel dat door velen, en dus ook hier door mij, wordt vergeleken met -aan de luchtiger kant- Ticket to Ride- en met -aan de zwaardere kant- Kardinaal en Koning. Deze twee spellen zijn prima spellen -zie de beoordeling op deze site- en bieden een zeer bevredigende hoeveelheid aan speler-interactie. De speelstukken die je bij deze twee spellen op het bord neerzet doen er niet alleen voor jezelf toe, maar geven eveneens druk aan de andere spelers. Bij Thurn und Taxis is dit gegeven in het geheel niet terug te vinden: de situatie op het speelbord zou net zo goed bijgehouden kunnen worden op eigen spelerbordjes, want de verschillende speler-situaties gaan compleet langs elkaar heen. Het enige wat overblijft is een race -de jacht naar zegepunten op allerlei fronten- naar het einde toe, en die is leuk, maar na meerdere potjes toch wel eentonig en voorspelbaar, te noemen. Het pakken van stadskaartjes is een leuke activiteit, maar liever pak ik wat treinwagonkaartjes, om net die ene route in te pikken voordat een andere speler dat doet. Dus: een mooi spel, dat een goed compromis biedt tussen familie- en veelspeler, maar dat door gebrek aan speler-interactie en een te weinig aansprekend thema (postkoetsen in Zuid-Duitsland) niet in de bordspellenkopgroep zit. 999 Games, die dit spel gaat uitgeven in Nederland, zou er goed aan doen om een speciale Van Gend en Loos-doos uit brengen, als ode aan de vele prachtige historische steden in ons eigen kikkerlandje. Ik blijf dromen......