De Spellenhoek

Ticket to Ride

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Ticket to Ride / Zug um Zug [Klik hier om naar de Ticket to Ride site te gaan](http: //www.ticket2ridegame.com/index.php?t=content%82%22=links)

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 6 Handleiding/materialen 6 Beginners? 6 Gevorderden? 5 Spelplezier Korte Termijn 6 Spelplezier Lange Termijn 6 Strategie/Geluk 5 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=528)

Het was 2 oktober 1900 - 28 jaar nadat de Londense zonderling Phileas Fogg om 20.000 Pond gewed had, dat hij "in 80 dagen rond de aarde" reizen kon ... en gewonnen had . Nu, aan het eind van de 19e eeuw, werd het tijd voor een nieuwe onmogelijke reis. Enige oude vrienden kwamen bij elkaar om Fogg's gewaagde en lukratieve spel te herdenken, maar ook om een nieuwe weddenschap af te sluiten. De prijs voor de winnaar van de weddenschap: één miljoen Dollar. Het doel: zoveel mogelijk steden in Noord-Amerika per trein langs te reizen, in precies 7 dagen.

Ticket to Ride, in Duitsland Zug um Zug geheten, is een avontuurlijk treinspel, waarbij de spelers proberen met hun eigen kleur treintjes zoveel mogelijk Amerikaanse steden met elkaar te verbinden. Telkens wanneer een speler twee steden met zijn treintjes weet te verbinden, dan krijgt hij direkt een aantal zegepunten (des te langer de verbinding, des te meer zegepunten). Verder krijgt elke speler aan het begin van het spel minstens twee (eventueel naar eigen keuze een derde) doelkaarten, waarop de namen van twee steden staan, die scorepunten opleveren aan het eind van het spel wanneer deze door de speler met elkaar verbonden worden. Wanneer de twee steden niet met elkaar verbonden worden dan levert dit strafpunten op aan het eind. Het spelbord bestaat uit allerlei gekleurde lijnen tussen steden. Deze lijnen worden gevormd door vakjes, waarin de treintjes van de speler kunnen worden neergelegd. Als er tussen twee steden een rode lijn, bestaande uit twee vakjes, ligt dan betekent dit dat de speler twee rode treinkaartjes uit moet spelen en vervolgens twee treintjes van zijn eigen kleur op deze lijn plaatst, waarna deze lijn bezet is. Een lijn kan dus in bezit worden genomen door uitspelen van onderstaande treinkaartjes, waarbij er ook nog jokerkaartjes zijn.

De speler heeft in zijn beurt de keuze om één van de volgende akties te doen: 1) twee treinkaartjes trekken (er liggen vijf treinkaartjes open naast de trekstapel, de keuze is aan de speler), 2) 3 doelkaartjes trekken waarvan mer er naar keuze 1,2 of 3 van mag houden (afhankelijk van de haalbaarheid) en 3) een lijn met lengte x bezetten door het uitspelen van x treinkaartjes en het neerleggen van x treintjes op deze lijn (x is een getal van 1 t/m 6). Als één speler nog maar 1 of 2 treintjes in zijn voorraad heeft dan wordt het spel na een laatste spelronde beëeindigd en wordt er geteld, waarbij diegene met de langste doorlopende treinlijn nog eens 10 punten extra krijgt.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 6 **Zoals bij alle spellen van Days of Wonder ziet de doos er prachtig uit, met mooie tekeningen. Op de achterzijde van de doos is er een duidelijk overzicht van het spelbord en een redelijk heldere tekst over het spel. ** []SPELMATERIAAL: 6 **Vijf maal vijfenveertig treintjes in heldere en goed van elkaar te onderscheiden kleuren. De kaartjes zijn klein , maar grafisch mooi en stevig van stuk. Alles ligt netjes in de doos. De handleiding is duidelijk en, voor een groot bordspel, aangenaam kort. Er zitten relatief veel vouwnaden in het grote spelbord. Pluspunt: in een apart zakje zitten er van iedere kleur drie reservetreintjes.

**BEGINNERS?: ** **6 **Zoals gezegd een korte handleiding, slechts een beperkt aantal handelingen om in je beurt uit te kiezen, een overzichtelijk en aansprekend bord en materialen. Een perfekt groot bordspel voor beginners.

**GEVORDERDEN?: ** 5 Voor gevorderden is dit een licht-tot-middelgewicht bordspel met op het tweede gezicht verrassend diepgaande strategische overwegingen.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 6 Je kunt snel instappen in deze trein door de korte handleiding en de overzichtelijke akties. Dit spel biedt direkt vanaf het eerste spel veel plezier.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 6 **Wat mij betreft een nieuwe generatie-klassieker: speelbaar door relatief jong en oud, door beginners en gevorderden, door liefhebbers en spel-onbenullen. Op lange termijn blijkt pas hoezeer je elkaar kunt hinderen door net een belangrijk lijntje weg te pakken voor de neus van een ander.

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 5 Er zit absoluut een grote kansfaktor in het trekken van doelkaartjes en treinkaartjes, maar deze wordt voor een redelijk groot deel weggenomen door een open keuze van vijf kaarten te bieden naast de gesloten trekstapel.

**[]Mijn worp = 6 Arno's worp= 5

Eindworp = 6 ** U leest het al, ik ben erg enthousiast over Ticket to Ride, en ik hoop dat dit spel voldoende in de Nederlandse winkels verspreid wordt om de waardering van het grote publiek te krijgen die het verdient. Op enkele kaartjes is al Nederlandse tekst gedrukt, en ook Days of Wonder bevestigt dat dit spel in Nederland uit zal komen, dus afwachten maar, want dit is zo'n spel dat je, net als Catan of Carcassone, over de vele jaren heen zeer geregeld uit je kast zult halen om te spelen. Wat mij betreft een topper en een klassieker. Overigens wordt Ticket to Ride in het Nederlands uitgegeven door de Belgische uitgever Hodin.


[![Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller](http: //m1.nedstatbasic.net/n?id=ADWcRgvJRzYRDTHjK5bJGNzzruug)](http: //www.nedstatbasic.net/stats?ADWcRgvJRzYRDTHjK5bJGNzzruug) [Gratis teller](http: //www.nedstatbasic.net/)