De Spellenhoek

Tantrix

Auteur: David Smith, Uitgever: Tantrix Holland B.V., Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 6 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Leonie (juli 2007)

De Spellenhoek bedankt Tantrix Holland voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Trax

zet je aan het denken!

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 5 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 5 Strategie/Geluk 6 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1426)

Trax is een leuk en strategisch spel voor 2 personen waar inzicht heel belangrijk is. Het spel kan ook door één speler gespeeld worden (Puzzel Trax) in een veld van 3x3 of 4x4. De spelregels zijn snel geleerd, het spel zelf is nog een knappe uitdaging om te winnen! Het doel is om als eerste een lus te maken of een winnende lijn in je eigen kleur. Uiteraard dien je tegelijkertijd te voorkomen dat de andere speler je voor is. Trax kan je begrensd (qua speelveld), onbegrensd en als Lucky Trax spelen. Hoe vaker je het speelt, hoe lastiger het wordt om te winnen!

[]Materialen: 64 identieke bakelieten stenen (rechte lijn van elke kleur op één zijde en een gebogen lijn van elke kleur op de andere zijde) in een handig reiszakje met spelregelboekje.

**[]Speltype: ** 1 speler: puzzelspel; 2 spelers: legspel

**[]Speluitleg: ** Iedere speler kiest een kleur (rood of wit). Wit begint (net als bij schaken). Deze speler legt een steen op tafel. Welke kant boven ligt maakt niet uit. Om beurten wordt er een steen gepakt.  Elke steen moet minstens één zijde van een reeds liggende steen raken. Hoekpunten mogen dus niet! Elkaar rakende kleuren moeten gelijk zijn. Wit aan wit en rood aan rood. Je mag zowel aan je eigen kleur als aan die van de ander een steen leggen. Iedere opvulruimte (wanneer twee lijnen van dezelfde kleur uitkomen op dezelfde open plek) moet opgevuld worden! Deze opvulruimtes kan je zelf creëren zodat hier duidelijk wordt dat inzicht en tactiek enorm belangrijk zijn. Indien je een opvulruimte creëert moet je deze direct vullen met een steen.

Het spel is afgelopen zodra een van de spelers een lus weet te maken in zijn kleur of indien hij een winnende lijn maakt (zie voorbeeld). Dit kan in je eigen beurt gebeuren maar ook tijdens de beurt van je tegenstander (door een opvulruimte te vullen!). Indien in de beurt van een speler er twee complete lussen of lijnen worden gemaakt in beide kleuren dan wint de speler die aan de beurt is. In het linker voorbeeld zie je een winnende witte lijn over minstens 8 rijen die twee tegenover liggende en buitenste randen met elkaar verbindt. In het rechter voorbeeld zie je een winnende rode lus.

**[]Speelduur: **: De 3x3 en 4x4 puzzels duren circa 1-30 minuten. Het spel voor 2 spelers kan bij beginnende spelers slechts 5 minuten duren. Naarmate je het vaker speelt zal de Speelduur: steeds langer worden tot circa 30 minuten. Maar bij doordenkers kan de speeltijd flink uitlopen!

[]Integratie van het thema: Niet. Trax is (net als Tantrix) een zuiver abstract spel.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 6 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 4

[]Speleraantallen: 1 speler - 4, De puzzel is beperkt tot een uitdaging met 9  dan wel 16 stenen. Het lijkt simpel maar is lastig genoeg! 2 spelers- 5, De spelregels voorzien in een goed uitgebalanceerde verhouding tussen aanval en verdediging door de verplichte opvulruimtes. Perfect voor 2!

[]Herspeelbaarheid: 4, De makkelijke speelstukken schudt je zo uit het handige opbergtasje. Aangezien het zo fijn speelt kan je ook direct weer spelen om revanche te nemen als je verloren hebt.

[]Spelerinteractie: 6, Kan niet groter. Aangezien elke actie een reactie is op de zet van je tegenstander, en dus elke zet een aanval dan wel een verdediging i.v.m. het vormen van een lus dan wel een lijn. Opletten dus.

[]Prijs(/Kwaliteit): 4, Het spel kost circa 28 euro**.** Het is een zeer mooi spel en van goede kwaliteit, de prijs is enigszins aan de hoge kant. De kwaliteit van het spelmateriaal maakt wel veel goed.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 5 **De speelstukken zien er prima uit. Haast elegant, glad en mooi gevormd. Het tasje is ook direct reisklaar.

**[]SPELMATERIAAL: 5 **Fijn aanvoelende speelstukken. De stenen zijn van een goede kwaliteit en bijna onbreekbaar. De handleiding is zeer duidelijk met verhelderende afbeeldingen en handige tips.

**[]BEGINNERS?: ** 5 Bijna geen opzetwerk, duidelijke regels, mooie materialen, en toegankelijk voor ieder type speler. Ideaal spel om mee in te stappen.

**[]GEVORDERDEN?: ** 5 Een heerlijk strategisch spel voor 2 personen. Hoe kan ik de ander het zo lastig mogelijk maken. Een verdediging tegen een lus draagt bij aan het vormen van een winnende lijn en een verdediging tegen een lijn kan een lus veroorzaken. Als je dit in de gaten hebt is dit een zeer uitdagend spel.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 5 Op de korte termijn bezorgt dit spel je veel spelplezier als je van 1 tegen 1 spellen houdt.

**[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 5 **Op de wat langere termijn is dit ook een spel wat je vaker zult spelen. Steeds weer lopen de lijnen anders....

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 6 Er zit totaal geen geluksfactor in dit spel. Een dikverdiende 6 dus wat deze verhouding betreft.

**[]Mijn cijfer = 5

Eindcijfer =** 5**** **Dit spel is wat mij betreft een heel goed spel. Het is een plezier om te spelen en heerlijk handzaam.

Voor degenen die Tantrix al kennen zijn er toch aanzienlijke verschillen:

  1. Alle stenen zijn gelijk. Hierdoor zit er geen geluksfactor in Trax.
  2. Bij Trax is het aantal rijen tussen de uiteinden van de lijn bepalend voor de lengte van de lijn. Bij Tantrix bepaalt het aantal stenen waar de lijn over loopt de lengte.
  3. Bij Trax eindigt het spel direct bij een lus of winnende lijn. Bij Tantrix zodra alle stenen zijn gelegd.
  4. Bij Trax is een opvulruimte een lege ruimte waar twee lijnen van dezelfde kleur op uitkomen. Bij Tantrix wordt een opvulruimte door drie willekeurige stenen omgeven.
  5. Bij Trax moet een opvulruimte direct gevuld worden. Bij Tantrix kan een opvulruimte een tijd leeg blijven totdat iemand een steen heeft die er in past. *  Voor verdere informatie over Trax: [http: //www.traxholland.nl](http: //www.traxholland.nl/).*