De Spellenhoek

Trivial Pursuit DVD Edition

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (november 2005)

De Spellenhoek bedankt Hasbro voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Trivial Pursuit DVD Edition

De beoordeling: **BEKORINGSFAKTOR: 4 SPELMATERIAAL: 4 BEGINNERS?: ** 4 **GEVORDERDEN?: ** 3 **SPELPLEZIER KORTE TERMIJN: ** 3 **SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 3 STRATEGIE/GELUK: ** 3


TOTAAL***

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=1062)

Trivial Pursuit is een quiz-spel, waarbij de spelers vragen in zes categorieën voor de kiezen kunnen krijgen: Televisie, Film, Sport en Spel, Roddel, Trends en Muziek. Elke speler heeft een leeg bakje, waarmee men al dobbelend over het speelbord beweegt. Aangekomen op een gekleurd vakje, wordt een vraag gesteld in een met de kleur corresponderende categorie. Wanneer men de vraag goed beantwoord heeft dan mag men nog een keer. Op een zestal plekken op het speelbord bevinden zich de Triviant-vragen (één in elke kleur): wie de Triviant-vraag goed beantwoord mag een taartpuntje in de gewonnen kleur in zijn bakje zetten. Is het bakje uiteindelijk vol met 6 taartpuntjes, dan moet men het bakje in het midden van het speelveld zien te krijgen. Heeft men -daar aangekomen- een willekeurige vraag correct dan wint men het spel. Nieuwigheid in deze DVD-editie zijn de Triviant-vragen, die in multimedia-formaat op een bijgeleverde DVD staan. De televisie speelt dus een cruciale rol in dit bordspel!

**[]Mijn worp = 3 Christine's worp = 3

Eindworp = 3 **Ongetwijfeld zal dit een spel zijn, waarvan er de komende jaren duizenden van over de toonbank gaan. De nog immer populaire DVD wordt hier immers gecombineerd met het nog immer populaire Triviant. En Trivial Pursuit DVD Edition is in het juiste gezelschap en de juiste setting best goed te pruimen, mede dankzij de gelickte DVD. Maar als spellenliefhebber kan ik hier niet warm van worden, en wel om de volgende zaken: allereerst is daar het gebruikte kleurpalet, dat suikerzoet is te noemen, en verder is de doorzichtige dobbelsteen -liggend op dit kleurpalet- niet goed af te lezen en soms bijna niet te vinden. Bovendien zijn de rose en oranje velden moeilijk van elkaar te onderscheiden. Ten tweede, als men als Triviant-veelspeler de kaartjes al snel leert kennen en dus altijd weer profijt heeft van irritante voorkennis, dan is dat helemaal het geval met de slechts 150 vragen op de DVD. De vragen op de DVD zijn uiterst aantrekkelijk vormgegeven , maar de koek is dus snel op. Verder vonden we de wijze van vraagstelling in veel gevallen gekunsteld, en dus verwarrend overkomen. En tot slot, wie geinteresseerd is in natuur, geschiedenis, reizen, politiek, literatuur en meer van dat soort zaken, zal niet ver komen in dit spel: hier regeren soaps, commerciële zenders, Idols, modernste popmuziek en Joop van der Ende-musicals. Om dit te illustreren een voorbeeld (een kaartje met 6 vragen):

  • Voor welk beroep achter glas volgde Manuela Kemp een avondopleiding?
  • In welk MTV-programma krijgen auto's een extreme make-over?
  • Als welke spring-in-'t veld wil Eddy Zoëy terugkomen als hij zou reincarneren?
  • Hoe noem je iemand die een weblog opricht met specifieke informatie over een bepaald soort muziek?
  • Naar welk land wil gijzelnmer Al Pacino in Dog Day Afternoon per vliegtuig vluchten maar niemand weet waar het ligt?
  • Wat speelt Maud als ze rennend over het veld er een slag naar slaat?

Desalniettemin blijft een partijtje Triviant op zijn tijd best leuk, maar niet deze versie: de DVD smaakt weliswaar naar meer, maar het is gewoonweg te veel Glamour en Glitter, en dus te oppervlakkig voor een kennisspel.