De Spellenhoek

Ubongo

Auteur: Grzegorz Rejchtman, Uitgever: University Games, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (december 2008)

De Spellenhoek bedankt University Games voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Materialen Speltype Speluitleg Speelduur: Integratie van thema Geschiktheid voor spelerniveau's Geschiktheid voor speleraantallen Herspeelbaarheid Spelerinteractie Prijs(/Kwaliteit)

Ubongo

De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 5 Handleiding/materialen 4 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 4 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL

[](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=746)

Zelden heb ik een zo zware speldoos in mijn handen gehad als Ubongo: deze doos is dan ook propvol gevuld met --veelal kartonnen- materialen. De meeste van deze materialen zijn nodig bij het dominante puzzelgedeelte van dit spel.

[]Materialen: 1 spelbord, 78 diamanten, 1 dobbelsteen, 1 zandloper, 4 pionnen, 36 codekaarten, 4 x 12 puzzelstukken

**[]Speltype: ** puzzelspel

**[]Speluitleg: ** elke speler krijgt een codekaart uitgedeeld. Op deze codekaart staat een figuur waarin de spelers hun puzzelstukken precies passend moeten neerleggen. Elke codekaart is anders, en met behulp van een worp met de dobbelsteen is ook de samenstelling van de puzzelstukken anders. Wanneer iedere speler zijn/haar puzzelstukken en codekaart gereed heeft liggen start de zandloper. Men heeft 1 minuut de tijd om zijn/haar puzzel op te lossen. Wie klaar is, meldt dit aan de anderen, wie als tweede klaar is evenzo, etc.. Het tweede gedeelte van een speelronde is wat strategischer van aard: de spelers die hun puzzel hebben opgelost, mogen op het spelbord hun spelfiguur verplaatsen en de eerste twee diamanten uit een rij nemen. Het spelbord bestaat uit 6 rijen met diamanten in zes kleuren (in totaal liggen er 78 diamanten), waarlangs de spelerpionnen heen en weer kunnen lopen. De speler die als eerste zijn/haar puzzel had opgelost mag als eerste zijn pion bewegen en twee diamanten pakken, daarna de op één na snelste speler, etc., maar een speler die zijn/haar puzzel niet heeft opgelost mag in dit gedeelte geen diamanten pakken. Hierna worden er weer nieuwe codekaarten uitgedeeld aan de spelers, en wordt er weer een puzzel door hen opgelost onder tijdsdruk. Als alle codekaarten op zijn dan eindigt het spel. De speler met de meeste diamanten in één kleur wint het spel.

**[]Speelduur: **: Voor 4 spelers 30 minuten, 3 spelers 40 minuten en 2 spelers 50 minuten.

[]Integratie van het thema: Gering. De illustraties brengen je in Afrikaanse sferen, maar uiteindelijk is dit spel behoorlijk abstract.

[]Geschiktheid voor oppervlakkige bordspel-spelers: 5 Geschiktheid voor middelmatige bordspel-spelers: 4 Geschiktheid voor zware bordspel-spelers: 3

[]Speleraantallen: 2 spelers- 4 3 spelers - 4 4 spelers - 4

[]Herspeelbaarheid: 5, voorwaarde is wel dat men interesse heeft in een spel onder tijdsdruk.

[]Spelerinteractie: 3, het puzzelgedeelte is een weinig interactieve race.

[]Prijs(/Kwaliteit): 5, een volle doos voor rond de 25 euro.

**[]BEKORINGSFAKTOR: 5 **De doos heeft een mooi, strak, uiterlijk.

**[]SPELMATERIAAL: 4 **De handleiding is sober doch toereikend. De spelerpionnen zijn wat vreemd van vorm en spreken mij niet aan. De diamantjes in het spel zijn geweldig daarentegen. No een pluspunt voor de hoeveelheid speelmateriaal: de doos is zwaar en tot de rand toe gevuld.

**[]BEGINNERS?: ** 5 De spelregels zijn eenvoudig, en de handelingen/keuzes die men tijdens dit spel uit moet voeren zijn eenvoudig. Het spel zal zeker beginnende spelers aanspreken, mits zij de tijdsdruk, die de zandloper in dit spel geeft, aankunnen.

**[]GEVORDERDEN?: ** 4 Ubongo blijft als puzzelaar toch aan de de doorgewinterde spelers een zekere bekoring geven. De veelspeler die op zoek is naar de nodige strategie in een spel zal die niet vinden in dit spel.

**SPELPLEZIER KORTE TERMIJN[]: ** 4 Het puzzelen, de tijdsdruk en de vleug strategie zorgen voor een onderhoudende mix.

[]SPELPLEZIER LANGE TERMIJN: 4

**[]STRATEGIE/GELUK: ** 4 De puzzels zijn van een gelijkwaardig niveau, iedereen heeft dus gelijke uitgangsposities. Indien er duidelijk niveau-verschillen zijn, dan kunnen de puzzels gescheiden worden in eenvoudige groene en moeilijke rode puzzels. Met het oprapen van de edelstenen in de tweede fase kan je wel eens een gelukje toegeworpen krijgen.

**[]Mijn cijfer = 4

Eindcijfer = 4 **Ubongo is een leuk spel. Hectiek en hilariteit bepalen het eerste deel van een ronde, en in het tweede gedeelte is enige strategie wel degelijk van belang. Geregeld heb ik in dit spel meegemaakt dat een gehaaid diamantenpakker het wint van een vingervlugge puzzelaar. Mijn medespelers, met wie ik dit spel testte, waren helaas niet zo weg van Ubongo. Je ziet namelijk dat het puzzelen onder tijdsdruk irritant genoeg steeds weer dezelfde winnaar(s) oplevert. Dit is dan ook geen spel om te spelen met spelers die houden van een zich langzaam in spanning opbouwend strategiespel.. Maar kinderen vanaf 7-8 jaar zullen samen met hun ouders erg veel plezier aan dit spel beleven, en op de koop toe wordt ook nog eens (de snelheid van) het abstracte denken ontwikkeld!

Enkele jaren geleden heeft University Games Ubongo al eens eerder uitgebracht, onder de naam Expedition Pyramide. Dit was exact hetzelfde spel, buiten het artwork, waar ik niet zo over te spreken was, dan. University Games heeft er goed aan gedaan door nu het veel aansprekender uiterlijk van hoofduitgever Kosmos te volgen.

Voor degenen die niet zonder Ubongo op vakantie kunnen gaan, maar beperkt worden door een te kleine koffer: University geeft ook nog Ubongo reisversie uit: hetzelfde ideetje in een kleiner doosje, voor 1-4 spelers!

Een goed abstrakt spel doet het altijd goed, zeker in Duitsland (kijk daar maar eens in een gemiddelde speelgoedwinkel: spellen als Einfach Genial, Blokus of Just 4 Fun zijn er altijd aanwezig): naast bovengenoemde twee spellen zijn daar ook nog Ubongo - Das Duell en Ubongo Extrem verkrijgbaar. De liefhebbers van dit spel kunnen hun hart ophalen dus.