De Spellenhoek

Recensie Up and Down

Auteur: Gunther Baars, Uitgever: Ravensburger, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 5 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

De Spellenhoek bedankt Ravensburger voor het ter beschikking stellen van een recensie-exemplaar!

Up and Down

{align="left"}

De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 5 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 3 TOTAAL

[Ga naar dit spel op spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=916)

Erop of eronder bij dit spannende en diepgravende spel! Onthoud de kleuren van de mollen goed. Want wie goed combineert en de mollen die op zijn opdrachtskaartje staan te pakken krijgt, wint!

Natuurlijk hoort dit spel thuis bij de in de toekomst op te richten Kinderspellenhoek, maar omdat zich onder het uiterlijk van een kinderspel een alleraardigst tussendoortje voor volwassenen bevindt wil ik graag een lans breken voor dit spel.

De speeldoos wordt in dit spel op grappige wijze omgevormd tot speelveld, zodat er een vredig grasveldje ontstaat met daarin maar liefst tien molshopen. In deze molshopen worden willekeurig tien mollenparen geplaatst. Elk mollenpaar bestaat uit twee mollen in de kleuren zwart, blauw, rood,wit en geel, die met hun voeten tegen elkaar aangeplakt zitten. Is de ene mol geel, dan is de andere mol zwart, blauw, rood of wit; Zo zijn alle tien de mollenparen qua kleur verschillend, maar uiteindelijk zijn er van elke kleur mol vier exemplaren. Wanneer de mollen in de molshopen staan dan kan men de mol, die aan hun voeteneind vastzit, niet zien, deze zit immers onder de grond. Zo ziet men dus maar tien mollen tegelijk.

Elke speler heeft een opdrachtskaartje in de hand, die aanvankelijk simpel is (1e categorie), maar die uiteindelijk gaat tot de 4e en moeilijkste categorie. Een opdracht in de 1e categorie luidt bijv. twee rode mollen, en een opdracht in de derde categorie bijv. vier rode, twee witte en twee gele mollen. De spelers zijn kloksgewijs aan de beurt, en wanneer een speler aan de beurt is dan moet hij allereerst drie mollen omdraaien, zodat drie mollen onder de grond verdwijnen en hun "tegenvoeters" zichtbaar worden.

Na het omdraaien van drie mollen is het de bedoeling dat de speler aan zijn opdrachtkaartje heeft voldaan: zo ja, dan kan hij dit opdachtskaartje bij zich neerleggen als overwinningspunten (1e categorie= 1 punt, 2e categorie= 2 punten etc.) en trekt hij een nieuwe opdrachtskaart, waarna de volgende speler aan de beurt is. Zo nee, dan is de volgende speler aan de beurt, die allereerst begint met het omdraaien van drie mollen, etc.

Zodra een speler geen nieuwe opdrachtskaart kan pakken (omdat deze er niet meer zijn) dan eindigt het spel. De spelers tellen de punten op hun volbrachte opdrachtskaartjes, en de speler met de meeste punten wint.

**[]Mijn cijfer = 4

Eindcijfer = 4 **Up and Down is door de korte Speelduur: , het grappige uiterlijk en de leuke draai aan het traditionele Memory-spel een lekker tussendoortje voor volwassenen. Spelen deze volwassenen graag een spelletje met hun kinderen of spelen hun kinderen onderling graag een gezelschapsspelletje, dan is Up and Down uitermate geschikt. Voor een gezelschap van kinderen tussen 5 en 10 jaar zou dit spel een 5 krijgen, vanwege de volgende positieve aspekten: ontwikkeling van kleurherkenning en geheugen en sociale interactie. Overigens zie je in het spel Mollenmania, eveneens van Ravensburger, precies dezelfde molletjes de hoofdrol spelen.