De Spellenhoek

Villa Paletti

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank

Villa Paletti

De beoordeling (kies een onderwerp):


TOTAAL***

Er leefde eens een jonge knaap, die door zijn vrienden Paletti werd genoemd. Paletti had een droom. Hij droomde ervan het luchtkasteel af te bouwen waar zijn vader eens aan begonnen was. Paletti had weliswaar geen geld, maar wel een briljant plan: er stonden op de benedenverdieping veel pilaren nutteloos te wezen! Die zou hij afbreken , omhoog takelen en weer opbouwen! "Excellenti Paletti", riepen zijn vrienden in koor en togen aan het werk. Op deze manier ontstond een gedurfd kunstbouwwerk: de VILLA PALETTI. Zet u aan de speeltafel en begin de pilaren naar hogere verdiepingen te verplaatsen. Samen met de andere spelers creeert u een onovertroffen bouwwerk, maar dat "samen" is slechts schijn. Onder de oppervlakte speelt zich een spannende strijd af om het bezit van de bouwmeestersteen.........

De hierbovenstaande uit de spelhandleiding overgenomen inleiding oogt alsof het hier gaat om een spel met een sterk thematische inslag, maar niets is minder waar: Villa Paletti is een zuiver abstrakt spel in de orde van Jenga. Balanskunde en behendigheid staan in dit spel voorop. Iedere speler heeft 5 pilaren tot zijn beschikking, 3 dunne pilaren met waarde 1 en 2 dikkere pilaren met waarden 2 en 3. Allereerst plaatsen alle spelers beurtelings hun pilaren op het ronde basisbord. Vervolgens wordt de eerste etage op deze pilaren geplaatst en begint het eigenlijke spel. Beurtelings pakken de spelers een pilaar van hun eigen kleur vanonder de eerste etage, eventueel met behulp van een bij het spel bijgeleverd haakje, en plaatsen deze bovenop de etage. Op een gegeven moment zal een speler, wanneer deze aan de beurt is, menen dat er geen pilaar meer weg te halen valt, hetgeen hij vervolgens aangeeft aan de andere spelers. Wanneer één van de andere spelers twijfelt over de stelling dat er geen pilaar weggehaald kan worden, dan kan hij proberen toch een pilaar van de beurtspeler vanonder de etage te halen, zonder dat de toren instort. Wanneer dit lukt dan wordt deze pilaar uit spel verwijderd. Zo wordt er uiteindelijk gespeeld tot er vijf etages zijn. Dan worden de pilaarpunten geteld op de hoogste etage, waarna diegene met de meeste punten wint. Wanneer de toren instort dan wint degene die even daarvoor de meeste pilaarpunten had. Heeft degene die de instorting veroorzaakte de meeste pilaarpunten dan wint degene die na hem kwam in pilaarpunten op de bovenste etage.

Mijn worp = **4

Eindworp = 4 **Villa Paletti is een abstrakt bordspel in de derde dimensie, waarbij ik sterk moet denken aan met name twee andere spellen: Mikado en Jenga. Net als bij Mikado kan elke aanraking van het grotere geheel funest voor je zijn, en net als bij Jenga is het uitgebalanceerd plaatsen van de stukken van belang om grotere hoogten, en dus de winst, te bereiken. Je kan zeggen wat je wilt over Villa Paletti -want de in de inleiding gesuggereerde diepgang heeft het echt niet- , maar het is gewoon een gezellig spel. De ooh's en aah's vliegen over en weer wanneer er op wonderbaarlijke wijze toch nog een pilaartje vanonder de toren gehaald kan worden, en als de toren ineenstort is er pure hilariteit en kan een lach, zelfs bij de verliezer, niet onderdrukt worden. Geen topspel, maar daar gaat het hier ook niet over, want dit is een prachtig feestspel.