De Spellenhoek

Viva il Re!

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (aprilt 2005)

Viva il Re!

{align="left"} De beoordeling (kies een onderwerp): ***Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 4 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 *TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl ](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=691)

Koning Vladimiro Miritiro is het regeren beu en heeft besloten één van zijn onderdanen aan te wijzen als zijn opvolger. De spelers helpen hem bij het nemen van een beslissing door hun favorieten naar voren te schuiven.

Het spelbord bestaat uit een doorsnede van het kasteel met daarin 7 verdiepingen: op de hoogste verdieping valt 10 punten te verdienen, op de 1e tot en met de 6e verdieping resp. 0 tot en met 5 punten. Er worden door de spelers beurtelings troonkandidaten geplaatst, tot alle 13 troonskandidaten geplaatst zijn. Er mogen echter nooit meer dan vier troonkanditaten op één verdieping staan, ook tijdens het spel niet!

Elke speler houdt een kaartje, waarop zijn 6 favoriete troonskandidaten staan, in het geheim bij zich. Men probeert zoveel mogelijk punten te vergaren met deze 6 troonskandidaten. Er wordt beurtelings en kloksgewijs gespeeld: een speler aan beurt moet één troonskandidaat naar één verdieping hoger verplaatsen. Wanneer door een dergelijk beweging de troonskandidaat de bovenste verdieping (de troonzaal) bereikt, dan moeten de spelers hun stem uitbrengen over de vraag of deze troonskandidaat de nieuwe koning wordt. En dan komt het leuke : elke speler heeft een beperkt aantal "tegen"-kaarten (4 stuks bij 3 spelers aflopend tot 2 stuks bij 6 spelers) en een onbeperkt te gebruiken "voor"-kaart. Elke speler legt nu verdekt een stemkaart neer: is er minimaal één "tegen" bij, dan is de troonskandidaat afgewezen en wordt deze van het bord verwijderd (deze levert dus geen punten op). Elke "tegen"-kaart die uitgespeeld is kan deze ronde niet meer gebruikt worden. Zodra niemand een "tegen"-kaart neerlegt bij een stemming over een troonskandidaat, dan eindigt deze ronde. Alle troonskandidaten die nog op het bord staan krijgen de punten van de etage waarop ze staan, en de nieuwe koning krijgt tien punten. Natuurlijk moet een speler, om de punten van een troonskandidaat te kunnen incasseren, deze kandidaat wel op zijn opdrachtskaartje hebben staan !

En zo worden er drie ronden gespeeld. In de derde en laatste ronde is er een speciale regel: de speler die in deze ronde precies nul punten haalt, krijgt het maximale puntenaantal van 33 punten (?) als beloning. De speler met de hoogste score na drie ronden wint dit spel.

**[]Mijn worp = 4

Eindcworp = 4 **Hé, hé, hé, hier is Viva il Re! En Viva il Re! is een alleraardigst bordspelletje: niet te lang, niet te ingewikkeld, maar gewoon lekker onderhoudend. Wie is wie, dat is hier de grote vraag, maar ook een juist en vooral zuinig gebruik van de "tegen"-kaartjes is ten zeerste van belang. Speelbord en poppetjes zijn erg grappig, maar de handleiding is in zijn drukte iets minder sterk. Desalniettemin een erg leuk tussendoortje voor jong en oud, in het straatje van spellen als Heimlich & Co, Clans of Inkognito.