De Spellenhoek

Wizard

Auteur: Onbekend, Uitgever: Amigo, Aantal spelers: , Leeftijd: Vanaf 10 jaar

Liefhebbers van dit spel houden ook van

Review door Frank (maart 2006)

Wizard

{align="center"} De beoordeling (kies een onderwerp): Bekoringsfaktor 4 Handleiding/materialen 4 Beginners? 5 Gevorderden? 4 Spelplezier Korte Termijn 5 Spelplezier Lange Termijn 4 Strategie/Geluk 4 TOTAAL

[Ga naar dit spel op Spellink.nl](http: //www.spellink.nl/index.php?spel_id=554)

{align="left"}

Net als in de recensie van het 999Games' kaartspelletje O Hell (in Duitsland beter bekend als Rage) kan geschreven worden dat het hier besproken spel, Wizard geheten, sterke gelijkenis vertoont met het traditionele kaartspel boerenbridge, waarin elementen van klaverjassen en bridge zijn verwoven. Wizard is echter minder abstract dan alle andere, in de voorgaande regels, genoemde spellen: elke speelkleur vertegenwoordigt in dit spel een magisch volk, zo zijn bijv. blauw de mensen en groen de elfen. Binnen elke elke kleur zijn er de kaartwaarden 1 t/m 13, waarbij elke kaartwaarde een rang vertegenwoordigt binnen één volk, bijv. 7 is de priester en 12 is de koning. Hoewel het thema volstrekt niet ter zake doet tijdens het spel, is het toch leuk om je tijdens het spel in te leven in de uitgespeelde volken, rangen en standen.

Wizard is een alleraardigst spel. De troefkleur bepaalt welke kleur het sterkst is. Vooraf geeft men aan hoeveel slagen men denkt binnen te halen. De kaarten "nar" en "tovenaar" zijn resp. de zwakste en de sterkste kaart in het spel, en zorgen voor verrassingen. Het eerste potje bestaat uit 1 slag, het tweede potje bestaat uit 2 slagen,enzovoort, totdat in de laatste ronde alle 60 kaarten worden opgedeeld, en men dus exact weet wat er kan gaan komen in de ronde (als men het kan onthouden). Wie de juiste voorspelling haalt krijgt bonuspunten. Zit men naast zijn voorspelling, dan krijgt men -naar gelang de afwijking van het ernaast zitten- strafpunten.

Na de ronde, waarin alle kaarten worden opgedeeld worden, eindigt het spel. De speler met de meeste punten is de winnaar.

** Eindworp = 4 **Slagenspellen als O Hell, Frank's Zoo en ook dit Wizard zijn, in het juiste gezelschap, heerlijke spelletjes, die je zonder vervelen avond na avond kan spelen. Ik vind Wizard iets leuker dan O Hell (dat er erg op lijkt), en wel omdat de hinderlijke en kansrijke actiekaarten hier niet voorkomen, omdat alle kaarten op een gegeven moment in het spel circuleren, omdat hier minder kaartkleuren zijn en -last but not least- omdat er een score-blokje bijgeleverd wordt. Vier dobbelsteenoogjes echter omdat Wizard wel erg dicht tegen het traditionele kaartspel aanleunt.


[![Nedstat Basic - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller](http: //m1.nedstatbasic.net/n?id=ADWcMAi0mUfPifzC0hHnsjKWvWlg)](http: //www.nedstatbasic.net/stats?ADWcMAi0mUfPifzC0hHnsjKWvWlg) [Gratis teller](http: //www.nedstatbasic.net/)