In juli was er door de zomervakantie helaas geen gelegenheid om in spellenhoekverband te spelen. Gelukkig is dat in augustus er wel weer een beetje van gekomen. Omdat er maar enkele keren waren ook het verslag van september hierbij. De eerste keer van de maand was bij Frank.

* Spelsessie op zaterdag 11 augustus bij Frank met Dierik, Rene, Paul, Christine en Leonie

We zijn vroeg begonnen deze dag. Dierik moest van ver komen, vandaar dat we al in de middag begonnen met spelen. We hadden goed weer, ons eerste spel kon daardoor nog in de tuin gespeeld worden. Op dit moment moesten Paul en Rene nog arriveren.Africana moest ik nog met vier spelers spelen in verband met de recensie. Frank, Dierik en Christine waren deze keer de vrijwillige slachtoffers. Frank kwam aardig op dreef met verzamelen, mede door het gemak van veel verschillende kleurenjokers, en leek glorieus te gaan winnen. Dierik speelde ook een erg sterke partij. Christine kon ook redelijk meekomen. Zelf kwam ik er absoluut niet aan te pas. Het spel duurde echter wat langer dan verwacht zodat we tegen het einde aan moesten ophouden. We wilden wel nog een  beetje op tijd eten namelijk. Bij de telling bleek Dierik gewonnen te hebben. Dat hadden we niet aan zien komen. Hadden we het spel afgemaakt had met 95% zekerheid Frank wel gewonnen. De score:

Africana:
1. Dierik met 38 punten
2. Frank met 31 punten
3. Christine met 25 punten
4. Leonie met 16 punten


Na het eten werd de groep aangevuld met Paul en Rene.  We gingen Lords of Waterdeep spelen. Voor Rene was het nog nieuw, ook al was dat niet te zien aan zijn spelen. Het speelde goed door, ook al was het wel volle bak met vijf spelers. Het is wel lastiger opdrachten te vervullen heb ik het idee. Toch nog eens spelen om het zeker te weten. Nee, dit spel speel ik graag nog een keer. En de scores lagen best dicht bij elkaar. Leuk om te zien dat het goed gebalanceerd is. De score:

Lords of Waterdeep:
1. Paul met 128 punten
2. Frank met 123 punten
3. Dierik met 104 punten
4. Leonie met 102 punten
5. Rene met 94 punten


Als afsluiter een spel dat Paul had meegebracht en ook een favoriet van hem en Rene is, Survive - Escape from Atlantis. De spelonderdelen waren grappig, met een octupus in het spel en dolfijnen. Het maakt dat het er leuk uitziet. Beetje bij beetje werd het eiland afgebroken en moesten onze mannetjes maken dat ze wegkwamen. Met een boot of zwemmend, hoe dan ook. Als je maar het vaste land wist te bereiken. De ervaring gecombineerd met geluk won het dit keer. Frank had wel veel pech met dit spel. Leuk om eens gespeeld te hebben. De score:

Survive - Escape from Atlantis:
1. Paul met 20 punten
2. Rene met 18 punten
3. Leonie met 15 punten
4. Frank met 3 punten


Hiermee eindigde deze avond. Het was fijn om weer eens gespeeld te hebben.


* Spelsessie op vrijdag 17 augustus bij Arno met Albert en Leonie

Afwisseling blijkbaar. Alle spelers (uiteraard behalve ondergetekende) van vorige week konden niet vanavond en alle spelers van deze avond konden vorige week niet. Wat wel was, is dat het wederom goed weer was om buiten te spelen. Het voordeel met geheel andere spelers, ik kon Africana weer tevoorschijn halen om het met drie spelers nu te spelen. Albert en ik gingen vooral voor het gebruik van de kleurenjokers. Dat hielp tijdens het spel, maar de minpunten ervoor aan het einde moet je wel zien te compenseren gedurende het spel. Arno dacht er te laat aan om een paar jokers te bemachtigen  zodat het voor hem lastiger bewegen was over het bord. Toch weer een spel waar de uitslagen dicht bij elkaar zitten. Het spel zit wel goed in elkaar. Duurt alleen bij de spellen waar ik bij zit steeds een stuk langer dan op de doos vermeld staat. De uitslag:

Áfricana:
1. Albert met 38 punten en net wat meer zilver
2. Leonie met 38 punten
3. Arno met 32 punten


Burgen von Burgund werd het volgende spel. Wat een uitzoekwerk iedere keer. Het leek eerst vrij slecht met mij te gaan, althans ik had die indruk. Zeker omdat Arno en Albert in het begin reuzesprongen wisten te maken. Dit spel begint me beter te bevallen nu ik het wat vaker gespeeld heb. De uitslag:

Burgen von Burgund:
1. Albert met 188 punten
2. Leonie met 179 punten
3. Arno met 166 punten


Zeer waarschijnlijk met een voldaan gevoel vanwege twee overwinningen ging Albert naar huis toe. Arno en ik bleef het plezier van een prettige spellenavond over.


* Spelsessie op vrijdag 7 september  bij Frank met Gerard, Albert, Arno en Leonie


Ter ere van Frank zijn verjaardag speelden we Civilization. We waren met 5 spelers en we konden het helaas niet afmaken. Het duurde toch te lang. Wellicht dat we het een keer kunnen uitspelen met drie spelers.Toch hebben we ons zeker vermaakt.

* Spelsessie op zaterdag 22 september bij  Robert en Leonie met Albert

En enkele weken later ter gelegenheid van mijn verjaardag een spellenavond.  We begonnen met  Carson City. Daarna nog wat luchtigere spellen. Jammer genoeg hadden we nog niet de beschikking over de uitbreiding. Robert bewees weer dat dit echt zijn spel is, hij won weer. Ondanks dat Gerard en ik onderaan bungelden was het wel heel gezellig. De uitslag:

Carson City:
1. Robert met 45 punten
2. Frank met 38 punten
3. Arno met 37 punten
4. Leonie met 28 punten
5. Gerard met 22 punten


Frank had zelf ook een party spel meegenomen, Time's up.  We speelden in teams en ondanks een flinke voorsprong na de eerste ronde was het verschil na de derde ronde toch minimaal. Het was wel grappig, dan weet je het woord dat uitgebeeld wordt en zie je dat anderen er niet op kunnen komen, wat andersom ook regelmatig gebeurde. Zeker de laatste ronde is een uitdaging.

Time's up:
1. Leonie, Arno en Gerard met 47 punten
2. Frank en Robert met 43 punten


Nog een vullertje, Coloretto. En dit wilde niet lekker lopen voor mij. Ik had het zeker naar mijn zin, maar de kaarten gaven mij te weinig punten. De strijd om de overwinning ging tussen de overige vier spelers aan tafel.

Coloretto:
1. Arno met 25 punten
2. Frank met 23 punten
3. Gerard en Robert met 22 punten
4. Leonie met 14 punten


Als laatste speelden we Bokken schieten, een spelletje dat Frank o.a. had meegebracht voor mijn verjaardag. Robert en Frank lagen er al snel uit met te veel bokken. Arno wist dit spel te winnen. Snel, kort spelletje dat best grappig is.


* Spelsessie op vrijdag 28 september bij  Arno met Albert, Frank en Leonie

September was qua spellen drukker dan ik mij herinnerde. Het verslag wordt toch aanzienlijk op deze manier. Eerste spel was Hansa Teutonica. Prima spel, wat droog en zeker in het begin redelijk wat voorspelbare zetten. Doorslaggevende factoren waren de punten die Frank vooral in het begin kreeg bij de stad die extra zetten opleverde en de punten die hij voor zijn verbonden steden kreeg. De uitslag:

Hansa Teutonica:
1. Frank met 55 punten
2. Leonie met 47 punten
3. Arno met 37 punten
4. Albert met 31 punten


Ook had Frank een prototype meegenomen van een kaartspel. Al met al viel dat best mee. We hebben in al die jaren echt veel slechtere spellen gezien. Het zat echt al aardig goed in elkaar. Met een aantal verbeterpunten stuurden we Frank terug op het ontwikkelpad. De uitslag:

Prototype:
1. Leonie met 54 punten
2. Arno met 43 punten
3. Albert met 26 punten
4. Frank met 4 punten


Als afsluiter Vegas, met de variant van de neutrale dobbelstenen erbij. Ik heb het nog niet eerder zo dicht bij elkaar gezien, leuk! 
Vegas:

1. Albert met 360.000
2. Arno met 350.000
3. Leonie met 340.000
4. Frank met 320.000
5. En onze dummy speler met 210.000


Dit was het wat augustus en september betreft. Tot een volgende keer, dan spelen we weer.
Leonie