Jawel, er is nog wel gespeeld de afgelopen maanden!

* Spelsessie op 12 oktober bij Arno met Albert en Leonie
Met Essen in aantocht werd het tijd om de regels en het spel nog eens goed door te nemen. Het is dan toch een stuk makkelijker om uit te leggen. Albert was nog niet gearriveerd dus speelden Arno en ik een snel tweespelers spel. Ook met de regels die je nodig hebt om het met twee te spelen werkt het marktmechanisme nog steeds erg goed. De score:

Homesteaders:
1. Arno met 46 punten
2. Leonie met 33 punten


Albert was al aangekomen ondertussen. We besloten Strozzi te spelen. Het ging aardig vlot. Per ronde kon het flink verschillen maar Arno nam al een voorsprong door een hele goede eerste ronde te hebben. Die voorsprong heeft hij daarna ook niet meer uit handen gegeven. Dit spel is ondanks het vrij kleurrijke spelbord erg leuk om weer te spelen. Helemaal niet ingewikkeld en toch een leuke uitdaging met een redelijke geluksfactor erbij. De score:

Strozzi:
1. Arno met 300
2. Leonie met 265
3. Albert met 255


Als laatste spel speelden we Hansa Teutonica. Na het spelen ervan wisten we weer waarom we het niet al te vaak spelen. Het is een aardig spel maar erg 'droog'.  Zeker in het begin wordt er veel voor dezelfde strategie gegaan. Wat niet verbazend is aangezien je de extra acties hard genoeg nodig hebt om elkaar bij te kunnen houden. Toch hebben we ons zeker vermaakt deze avond. De score:

Hansa Teutonica:
1. Albert met 75 punten
2. Arno met 66 punten
3. Leonie met 65 punten

* Spelsessie op 26 oktober bij Robert en Leonie met Frank, Gerard en David
Twee weken later kwam een groot deel van de kern van de Spellenhoek weer bij elkaar. Deze keer bij ons thuis om wat nog niet eerder gespeelde spellen te spelen. Als eerste Escape. Frank had dit uit Essen meegenomen. Een heel kort spel, niet meer dan 10 minuten, maar het zorgt voor een leuke spanning. Op tijd de tempel uitkomen kan best lastig zijn, zeker als de dobbelstenen opeens allemaal zwarte doodskoppen laat zien. Het is ons deze keer dan ook niet gelukt.

Escape: The Curse of theTemple:
Helaas bleven wij in de tempel steken. Een volgende keer beter.


Frank had K2 meegenomen. Een spel waar ik eerder goede verhalen over had gehoord en wat later eigenlijk ook in de waarderingen weer gezonken is. Niet al te ver maar zeker ver genoeg om de hype om het spel wat overdreven te vinden. Frank en David namen grote stappen naar de top van de berg terwijl Gerard en Robert wat rustiger aandeden. Zelf kwam ik beetje bij beetje naar boven. De weersomstandigheden waren me gunstig gezind. Na de bereikt te hebben daalde mijn hoogste klimmer weer wat af tot een veilige hoogte. De uitslag:

K2:
1. Leonie met 14 punten
2. Frank met 10 punten
3. Robert met 10 punten maar later op de top
4. David met 6 punten
5. Gerard met 5 punten


David moest de bus op tijd halen. De rest van het gezelschap deed nog een klein en kort spelletje Love Letter. Eigenlijk de verrassing van Essen dit jaar. Klein, goedkoop en toch erg leuk. De score:

Love Letter:
1. Robert met 4 rondes
2. Frank met 3 rondes
3. Gerard met 2 rondes
4. Leonie met 1 ronde


Dit waren de gespeelde spellen voor oktober in Spellenhoek verband


* Spelsessie op 2 november 2012  bij Gerard met Arno en Leonie


Uit Essen had ik Tzolk'in meegenomen. Gerard had het spel ook en de regels al doorgenomen. Heel prettig als iemand een idee heeft hoe een nieuw spel gespeeld moet worden. Gerard legde het ons aan tafel ook uit en toen we begonnen met spelen vielen ook alle stukjes in elkaar. Het spel is eigenlijk helemaal niet moeilijk voor ervaren spelers. Het is vooral de symboliek in het spel doorhebben. Met drie spelers hebben we er wel even over gedaan maar dat kwam vooral door onervarenheid. Ik heb zeker wel plezier gehad met dit spel, ook al was het hard werken. De score:

Tzolk'in  the Mayan Calendar:
1. Leonie met 64 punten
2. Gerard met 45 punten
3. Arno met 36 punten


Een ander spel uit Essen. Een spel met blokjes. Veel gekleurde blokjes. 81 blokjes zelfs. Gerard had daar Color Cube 81 aangeschaft. Het is een abstract spel dus ik vreesde al het ergste. Dat zijn vaak spellen waar ik het erg slecht in doe. We speelden de color match variant waarbij je een blok mag verschuiven. Als je dat tegen een andere van dezelfde kleur krijgt mag je ze uit het spel weghalen. Uiteindelijk viel mijn score nog mee. Gerard en Arno waren wel beter en hadden toch nog net wat meer punten.. De score:

Color Cube 81:
1. Gerard met 28 punten
2. Arno met 27 punten
3. Leonie met 25 punten


En we konden het er niet bij laten, ook hier kwam Love Letter op tafel. De hit in de Spellenhoek de laatste tijd. De score:

Love Letter:
1. Gerard met 4 rondes
2. Leonie met 2 rondes
3. Arno met 1 ronde

* Spelsessie op 9 november 2012 bij Frank met Arno en Leonie
Slechts 1 week later speelden we weer. Frank had een ander spel uit Essen voorbereid, het was Il Vecchio. Nu ik dit achteraf opschrijf moet ik opzoek hoe het spel er uitzag. Ik weet dat ik het gespeeld heb, weet hoe de doos er ongeveer uitzag maar de onderdelen en het spelbord niet. Eenmaal opgezocht is het wel weer terug in mijn geheugen. Toch geen goed teken als een spel geen indruk achterlaat. Bij het spelen ervan was er wel een aardig mechanisme waardoor bepaalde wachters over het bord verplaatsten. Afhankelijk van waar ze stonden mocht je bepaalde acties daar uitvoeren. De hoeksteden hadden speciale bonussen indien je genoeg grondstoffen had. Een aardig spel, niet veel meer dan dat helaas. De uitslag:

Il Vecchio:
1. Leonie met 67 punten
2. Frank met 51 punten
3. Arno met 48 punten

Frank had ook Kingdom Builder in huis. Een ander spel waar ik zowel lovende verhalen als minder lovende verhalen over gehoord heb. Nu kon ik mijn eigen mening vormen. Grappig is dat de voorwaarden voor punten per spel kunnen wijzigen. Frank wist een verbinding van noord naar zuid te maken en hinderde mij ook nog door ook een oost-west lijn te maken. Ik kon daardoor niet naar het zuiden van het bord komen. Arno had een massief gebied in het zuiden ontwikkeld. Toch wist ik door in het noorden veel velden op een horizontale lijn te hebben net een paar belangrijke puntjes meer te krijgen. De score:

Kingdom Builder:
1. Leonie met 46 punten
2. Arno met 44
3. Frank met 43 punten


We wilden niet nog een lang spel gaan spelen vandaar dat Frank wat korte spellen tevoorschijn haalde waar we uit konden kiezen. Hanabi was ook een van die spellen. Dat je zelf je eigen kaarten niet ziet is best een grappig idee. Het was best een aardig spel. Met elkaar wat helpen af ten toe hebben we gezamenlijk een score van 20 behaald dat best goed is. Een aardig spelletje.

Hanabi:
20 punten


Nog een kort spelletje, maximaal 10 minuten. Hoeveel spellen kunnen dat zeggen. Escape kan het wel. Met drie spelers werkten we goed samen en kregen we het voor elkaar om de uitgang op tijd te bereiken. De bijbehorende geluiden kunnen goed de spanning oproepen. Leuk spel! De score:

Escape: The curse of the temple:
Deze keer hebben we het gered!


We konden het niet laten. Eigenlijk was het al lang tijd om naar huis te gaan. Maar we speelden toch nog één spelletje. Het Orakel is een variant van Keltis die ik geruime tijd ook in mijn collectie wilde hebben maar er nooit aan toe kwam om het te kopen. Ik had het ook nog nooit eerder gespeeld dus het was meer om de verzameling enigszins compleet te maken dan om het spel zelf. Ik heb het nu gespeeld en het is op zich een leuke variant. Mocht ik het ooit voor heel weinig tegenkomen zal ik het niet laten liggen. Arno en Frank haalden het beste uit hun kaarten en maakten het onderling heel spannend. De score:

Keltis: Das Orakel:
1. Arno met 67 punten
2. Frank met 64 punten
3. Leonie met  54 punten


December zal een rustige maand worden met alle feestdagen tussendoor maar gespeeld zal er vast nog wel worden. Dit was het wat oktober en november betreft. Tot een volgende keer, dan spelen we weer.

Leonie